nieuws

Directeur Weyl nu terecht voor overtreden vervoersregels

Koeien illegaal vervoerd naar bedrijven
Koeien illegaal vervoerd naar bedrijven
De rechter in Almelo komt over drie weken met het vonnis in een tweede strafzaak tegen de voormalige directeur van de failliete rundveeslachterij Weyl in Enschede. De directeur wordt verdacht van overtreding van vervoersregels. Die regels waren ingesteld na de MKZ- en BSE-crisis om verspreiding van besmettelijke dierziektes tegen te gaan.
In de praktijk komt het op neer dat het Openbaar Ministerie de voormalige directeur en zijn broer verwijt dat ze in 2009 tijdelijk grote aantallen runderen stalden bij bedrijven in Heino, Oldenzaal en Brakel voordat ze geslacht werden. Volgens de regels mag dat niet. De officier van justitie meent dat directeur Frank W. en zijn broer, die als inkoper voor het bedrijf werkte, daar toch opdracht voor gaven. Zij zouden dat gedaan hebben om zo een continue aanvoer te hebben van runderen waardoor de slachterij door kon werken.

'Slechts 1 keer'

Volgens de directeur heeft hij slechts 1 keer een vrachtwagen koeien laten stallen bij een veehouder omdat er een stroomstoring bij de slachterij was. Op dat moment moesten de dieren langer in de vrachtwagen staan dan toegestaan was. Er werden wel vaker koeien gestald bij veebedrijven, maar dat was niet in zijn opdracht zegt W.. De koeien waren eigendom van een veehandelaar die de beesten zonder afspraak aanvoerde.

Werkstraf geëist

Tegen voormalig directeur Frank W. is een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur geëist, zijn broer hoorde een zelfde eis, maar dan onvoorwaardelijk. Over drie weken komt de rechter met het vonnis in die zaak, bijna tegelijkertijd met het vonnis in de grote fraudezaak, waarin maandag 8 maanden cel geëist werd. Dat gaat om een boekhoudfraude van tientallen miljoen euro's.

Veehouders en -handelaren vrijgesproken

Drie veehouders en transporteurs die de koeien op hun bedrijf lieten stallen werden dinsdag vrijgesproken van straf of vervolging. Volgens de rechter waren de bedrijven van twee van hen gecertificeerd en was er geen sprake van het overtreden van de regels rond veetransporten. De verdenking tegen een ondernemer uit Oldenzaal was bovendien zo onduidelijk opgesteld door het Openbaar Ministerie dat de man geen idee kon krijgen waar hij van verdacht werd.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.