Nieuws

Verdachte moordaanslag Zwolse drugsoorlog op vrije voeten

Jaemy 'De Timmerman' op vrije voeten
Jaemy 'De Timmerman' op vrije voeten © RTV Oost
Een Zwollenaar die verdacht wordt van betrokkenheid bij een moordaanslag in de Zwolse onderwereldoorlog komt op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank besloten. Het gaat om Jaemy 'De Timmerman', die erkent een rol te hebben gespeeld bij een moordaanslag in de wijk Holtenbroek, oktober 2019. Morgen komt hij vrij, tot aan zijn strafproces.
Jaemy heeft toegegeven dat hij de auto heeft bestuurd, van waaruit de aanslag werd gepleegd. Volgens hem werd er die nacht geschoten door Abas, één van de twee broers die worden gezien als kopstukken van drugsbende 'Ali'. Abas wilde het vermeend kopstuk van de concurrerende drugsgroep 'Omar' uitschakelen. Het doelwit raakte wel gewond, maar schoot ook terug.
De groepen 'Ali' en 'Omar' hebben hebben het al geruime tijd met elkaar aan de stok, met meerdere moordaanslagen tot gevolg.

Hondje

Als het gaat om de aanslag op de Klooienberglaan in de wijk Holtenbroek was er van tevoren een gps-tracker onder de auto van het doelwit geplaatst. Jaemy erkent dat hij dat heeft gedaan. Naar eigen zeggen met hulp van een jonge vrouw, bijgenaamd Het Meisje.
De jonge vrouw is volgens het OM de bedrijfsleider van de drugsbende 'Ali'. Volgens de officier van justitie waarschuwde ze Jaemy nog dat er een man met een hondje kwam aanlopen. Daardoor moest Jaemy het plakken van de volgapparatuur tijdelijk staken.

Auto in brand

Jaemy en Het Meisje zouden samen ook verantwoordelijk zijn voor het in brand steken van de auto, van waaruit de moordaanslag werd gepleegd. Overigens ontkent Het Meisje er betrokken bij te zijn.

Spijt

Jaemy 'De Timmerman' heeft bij de politie alle medewerking gegeven. Hij heeft er spijt van dat hij zichzelf heeft laten meezuigen in de criminele wereld. Omdat hij eerlijk is over zijn eigen rol en als één van de weinigen met de politie heeft gesproken, gunt de rechtbank het hem om op vrije voeten te komen tot het eindproces. Dan kan hij weer bij zijn kinderen en familie zijn, die hij ongelooflijk heeft gemist.
Het meisje, maar ook de vermeend kopstukken Abas en Idris blijven in de cel. Overigens zitten de broers momenteel op één cel in Almelo.

Strafproces

De komende maanden gaan er dertig getuigen gehoord worden, die allemaal hun zegje mogen doen over de Zwolse drugsoorlog. Het strafproces tegen de verdachten van de 'Ali-groep' gaat dan in april verder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.