Nieuws

FIOD doorzoekt woning directrice failliete zorginstelling in Almelo

FIOD doet inval in woning directrice Actueel Zorg Twente
FIOD doet inval in woning directrice Actueel Zorg Twente © archief RTV Oost
De FIOD heeft vandaag in Almelo een doorzoeking verricht in de woning van de directrice van een failliete zorgorganisatie. Het gaat hier zo goed als zeker om Actueel Zorg Twente. De vrouw wordt verdacht van faillissementsfraude. Bij de doorzoeking is de administratie in beslag genomen. Justitie en andere opsporingsdiensten deden eind 2019 een inval bij het bedrijf. Kort daarop ging het zorgbureau failliet.
De vrouw was directeur en zij heeft, zoals RTV Oost eerder meldde, vanaf 2014 tot en met 2019 regelmatig veel geld van de zakelijke bankrekening contant opgenomen. Ook zijn er in die periode grote bedragen van de zakelijke bankrekening van de zorginstelling overgeboekt naar haar privé-bankrekening. Het zorgbedrijf is vervolgens failliet gegaan. De FIOD is het onderzoek gestart na een aangifte van de curator.

Privédoeleinden

Het vermoeden bestaat dat het contant opgenomen en overgeboekte geld voor privédoeleinden is gebruikt en dat dit het faillissement heeft veroorzaakt. Vermoedelijk gaat het om een totaalbedrag van ruim 1,3 miljoen euro.
De vrouw wordt sinds 9 november op verzoek van de curator gegijzeld, omdat zij geen inlichtingen verschaft over de verdwenen gelden.

Geldsommen verdwenen

Volgens curator Eddy Kolkman zijn er aanzienlijke geldsommen weg: "Een aantal tonnen kan ze wel verantwoorden, maar ook een groot bedrag niet. Dan heeft ze wel een verklaring waarom ze geld heeft opgenomen, maar iedere schriftelijke documentatie die dat kan bevestigen, ontbreekt."
De curator heeft intussen een verzoek ingediend om de gijzeling van de directrice te verlengen. De raadkamer van de rechtbank neemt daar binnenkort een beslissing over.
Het nieuwe strafrechtelijke onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.