nieuws

PvdA in Overijssel de grootste, ten koste van CDA

De PvdA is in Overijssel de grootste partij geworden. De socialisten kregen 2 procent meer stemmen dan de VVD. Het CDA is de grote verliezer in de nek-aan-nekrace van PvdA en VVD. Landelijk is de VVD met 41 zetels de grote winnaar.
In de CDA-bolwerken Tubbergen, Raalte, Losser, Dinkelland, en Dalfsen is dat het duidelijkst zichtbaar. Daar moet het CDA na jaren van hegemonie de VVD voorbij laten gaan. In Losser en Raalte is het CDA weggezakt naar de derde positie, ook achter de PvdA.
Met name traditioneel rode gemeenten als Zwolle, Deventer en Enschede onttrekken zich aan de landelijke tendens. De PvdA is en blijft in die gemeenten de grootste partij met de VVD op afstand als goede tweede, maar de socialisten lopen daar nu verder weg bij de liberalen.
Ook Zwartewaterland, Staphorst en Rijssen/Holten lopen landelijk uit de pas. Daar is de SGP de grootste partij. In Rijssen en Staphorst was dat ook bij de vorige verkiezingen het geval, in Zwartewaterland is dat ten koste gegaan van het CDA.
In Overijssel ging 76,4 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. Dat is 0,2 procent minder dan bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen, in 2010.
Het duurde tot diep in de nacht voor alle stemmen waren geteld. Nog steeds moet overal met het rode potlood worden gestemd. Maandag wordt duidelijk of en wie er op voorkeursstemmen in de Tweede Kamer komt. Voor een zetel op basis van van voorkeursstemmen zijn minimaal 16.000 stemmen nodig.
Foto: @wimschluter

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.