De ballenjongen, de enige supporter langs de lijn

De voetbalstadions zijn al enkele maanden uitgestorven, de tribunestoeltjes blijven leeg. Diehard supporters moeten thuis op de bank de wedstrijden volgen. De sfeer is uit het stadion. Eén type supporter is nog wel in het stadion te vinden, dat is de ballenjongen.

Voor zich uit turend naar het voetbalspel, daar zit Daan Kok op het enige bezette stoeltje van de westzijde in het stadion. Normaal gesproken zijn hier de supporters van Vak 74 aanwezig met luid geschreeuw en tromgeroffel. Nu zit hij daar, gewapend met blauwe handschoenen en desinfectiemiddel, met op zijn schoot een reservebal.

De jonge Wierdenaar is deze avond de gelukkige die bij de wedstrijd Heracles – FC Groningen aanwezig mag zijn. Als taak heeft hij gekregen ervoor te zorgen dat er genoeg ballen langs de lijn liggen. En dat deze tussendoor ook schoon gemaakt worden. Het is een rustige avond en de bal blijft veel in het spel.

"Het zou wel mooi zijn als we nu nog een doelpunt scoren. Dan hebben we de overwinning in ieder geval binnen.” vertelt de goed gemutste knul. Op het scorebord staat op dat moment een 1-0 stand in de 70ste minuut.

De ballenjongen (Foto: Wouter de Wilde / WDW Foto's)
De ballenjongen (Foto: Wouter de Wilde / WDW Foto's)

De spanning loopt aan het einde van de wedstrijd toch nog even op, als Groningen nog weer een keer dreigend voor de goal komt. "Als hij nu scoort..., dat zou zuur zijn!" zegt Daan vol spanning. Maar dat gebeurt niet, scheidsrechter Pol van Boekel geeft het eindsignaal.

De overwinning is binnen. Terwijl de afscheidnemende assistent-scheidsrechter Nicky Siebert nog een bal weet te bemachtigen aan de kant van Daan begint hij op te ruimen. De ballen worden verzameld en het tasje met desinfectiemiddelen wordt ingepakt. De drie punten zijn binnen en nu op naar huis.

Meer over dit onderwerp:
HERACLES ALMELO ALMELO
Deel dit artikel: