nieuws

Enschede: schouders onder leefbare binnenstad

Verbod op rolluiken
Verbod op rolluiken
Enschede wil winkeliers en horecaondernemers in de binnenstad van Enschede overhalen hun panden te verfraaien. De gemeente neemt daarbij Den Bosch als voorbeeld.
In die stad is het gelukt zelfs grote winkelketens zover te krijgen te investeren in hun gevels, rolluiken weg te halen, neonreclames te beperken en zo de binnenstad een beter aanzicht te geven. Zo zien de McDonalds en Kruidvat er in de Brabantse stad anders uit dan elders in het land. Enschede wil dat ook. Den Bosch weert ook vlaggen, maar dat vindt wethouder Van Hees in textielstad Enschede niet realistisch.

Speciale ambtenaar

Enschede stelt in overleg met onder meer de Federatie Centrumondernemers Enschede een speciale ambtenaar aan voor de contacten met de winkeliers en horecaondernemers. De ambtenaar moet ze ervan overtuigen dat zij ook gebaat zijn bij een mooie uitstraling. De ondernemers kunnen bij de gemeente aankloppen voor een bijdrage in de verfraaiing.

2,4 miljoen

De maatregel maakt deel uit van het zogenoemde actieplan binnenstad dat al in gang is gezet en waarvoor 2,4 miljoen euro is uitgetrokken. Daarmee moet de leefbaarheid van de binnenstad, ook na sluitingstijd van de winkels en de horeca, worden verbeterd. Geen lege winkelstraten met rolluiken vol graffity maar veilige straten met panden waar aandacht aan is besteed. Per straat zijn er werkgroepen die samen de mogelijkheden voor verfraaiing bekijken en de gemeente bevordert wonen boven winkels. Er zijn inmiddels al 50 woonruimtes verhuurd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.