BoerBurgerBeweging heeft genoeg steun en komt op stembiljet

De BoerBurgerBeweging (BBB) van oprichter en lijsttrekker Caroline van der Plas uit Deventer heeft genoeg steunverklaringen opgehaald om in maart op het stembiljet te staan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Van der Plas leverde de verklaringen vanmorgen in bij de Kiesraad. Alleen op Bonaire doet BBB niet mee.

Nederland bestaat in totaal uit twintig kieskringen, waarvan Bonaire er één is. In alle negentien kieskringen binnen de landsgrenzen haalde BBB de benodigde dertig ondersteuningsverklaringen op. Die verklaringen mogen alleen worden ondertekend door kiezers die in de betreffende Kieskring als kiezer staan geregistreerd. Ook mag een kiezer maar één partij ondersteunen met een verklaring.

Partijen die voor het eerst willen deelnemen aan de verkiezingen - zoals BBB - moeten genoeg ondersteuningsverklaringen ophalen om in een kieskring op het stembiljet terecht te komen. Dat geldt ook voor partijen die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen geen zetels hebben gehaald.

89 partijen

Voor de verkiezingen in maart zijn 89 partijnamen geregistreerd. Een record. Het betekent echter niet dat er ook zoveel partijen daadwerkelijk verkiesbaar zijn. Vier jaar geleden meldden zich bijvoorbeeld ook 81 partijen aan, maar deden uiteindelijk 'slechts' 28 partijen mee. Dat was het hoogste aantal tot dan toe.

Naast BoerBurgerBeweging heeft ook de nieuwe partij Code Oranje genoeg steunverklaringen opgehaald, meldt lijsttrekker Richard de Mos op Twitter. Voor die partij is het Overijsselse Statenlid Johan Stuut uit Nijverdal verkiesbaar.

Meer over dit onderwerp:
TWEEDE KAMER VERKIEZINGEN TK21
Deel dit artikel: