Nieuws

Verdachte Twentse martelbende: "De lijkenzak lag al klaar"

De rechtbank trekt bijna een volle werkweek uit voor het proces tegen de verdachten
De rechtbank trekt bijna een volle werkweek uit voor het proces tegen de verdachten © Getty Images
Een van de Tukkers die volgens justitie deel uitmaakte van de beruchte 'Twentse martelbende' is zelf slachtoffer van die club. Dat vertelde hij vandaag op een korte rechtszitting. "Ze hebben mij en mijn vriendin bedreigd. Voor mij lag de lijkenzak al klaar. En mijn vriendin zouden ze in de prostitutie drukken."
De man zegt dan ook onterecht als lid van de martelbende aangewezen te worden. "Ik ben slachtoffer. Ze wilden mij en mijn vriendin 'lossnijden' in het bos." Volgens hem zijn er van de bedreigingen audio-opnames, die zijn advocaat aan onderzoeksdossier Bosuil wil toevoegen. Hij zegt ongewild in een onderwereldconflict te zijn betrokken. "Mijn broer heeft ruzie met een criminele groepering. Ik niet. Maar ik word wel bedreigd." Ook zijn vriendin zegt zich niet veilig te voelen.
De man wil om bovenstaande redenen graag de cel uit. Maar volgens justitie is hij wel degelijk schuldig aan foltering. Eén van de hoofdverdachten van de zogenoemde martelbende heeft erg belastende verhalen over hem verteld bij de recherche. Ook zou er een filmpje zijn, dat bewijs tegen hem vormt.

Aftuigen

De Twentse martelbende bestaat volgens justitie uit zeker zeven personen die minimaal vijf slachtoffers hebben afgetuigd. Zo werd één van hen naar eigen zeggen meegenomen naar een bos, waar hem werd medegedeeld dat hij zijn graf moest graven. Bovendien werd hij vastgebonden aan een boom en werd 'ie afgeranseld met een ploertendoder en boksbeugel. Ook dreigden de verdachten zijn vingers af te knippen met een betonschaar en plaatsten zij een pistool tegen zijn hoofd.

Lokdames

Bij het lezen van het politiedossier ontstaat het beeld dat er in Twente een criminele knokploeg rondliep, waarvan leden zich lieten inhuren door de onderwereld om schulden te vereffenen. Volgens de politie deinsden ze niet terug om slachtoffers te martelen. Bij de conflicten zou het vooral draaien om drugs en prostitutie.
Die Merrie is voor een feestje gebruikt
Verdachte Martelbende Twente
Ook werden twee 'lokdames' ingezet. Deze vrouwelijke verdachten papten via internet aan met de slachtoffers, waarop zij ze naar een afgelegen plek lokten. Daar stonden echter de mannen van de 'incassoploeg' klaar. In de rechtszaal werd vandaag duidelijk dat beide dames een getroebleerde jeugd kennen en graag geholpen willen worden met hun gedragsproblemen.

Merrie

Hoofdverdachten in de zaak Bosuil zijn Dogan uit Almelo en Johan uit Goor. Hoewel ze geen bloedband hebben, beschouwen de twee elkaar als broers. Er is veel bewijs tegen hen. Zo is er in het huis van Dogan bloed gevonden van een slachtoffer. Ook in zijn auto werd bloed gevonden van een van de slachtoffers. Over die auto, een Mercedes, zeggen de verdachten in opgenomen gesprekken: "Die Merrie moet weg. Die is voor een feestje gebruikt."
Datzelfde geldt voor de auto van Johan, daar werd ook bloed en DNA van slachtoffers in gevonden. Onder meer op een boksbeugel die in de wagen lag.

Beelden

Daarnaast zijn er verschillende belastende heimelijk opgenomen telefoongesprekken. Ook werden de afranselingen vaak gefilmd. De politie beschikt al over veel van die beelden, maar er schijnen er nog meer te zijn. Daar doet de politie nog onderzoek naar.
Dogan heeft volgens het OM geprobeerd te vluchten uit de gevangenis. In zijn cel zijn spullen gevonden die daar op duiden, zegt het OM. Toen de gevangenisdirecteur hem erop heeft aangesproken, is die naar eigen zeggen door de verdachte bedreigd.
Het eindproces tegen de verdachten van de martelbende dient in juni. De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken om de zaak te behandelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.