Nieuws

Familie Bello in Zwolle blij met opening van basisonderwijs: "De kinderen missen het sociale contact"

Vanaf 8 februari mogen de basisscholen en de kinderopvang hun deuren weer openen. Dat hebben demissionair minister Slob van onderwijs en Koolmees van Sociale Zaken besloten. Dat is goed nieuws voor de 11-jarige Tim in Zwolle. Hij zit in groep zes en mist zijn vrienden.
Bij de familie Bello in Zwolle is het thuis les krijgen bijna niet meer weg te denken. Tim zit met zijn laptop en schoolboeken aan de keukentafel en op zijn scherm staan verschillende opdrachten. "Ik vind het thuis wel fijn, want hier kan ik mij beter concentreren dan op school", zegt hij.
Zijn zus Sofie zit op haar slaapkamer aan een bureau. Naast haar staat een flesje water en ook zij heeft een scherm voor zich. "Ik zit in de tweede klas van de middelbare school", vertelt ze. "Ik ben nu bezig met de stelling van Pythagoras."
Op de zolder zit hun vader Emiel. Hij is leraar op een middelbare school en werkt vandaag thuis. Zijn laptop staat op een bureau dat omringd wordt door schone was. "Ik heb zo meteen een meeting met mijn mentorklas. Als ik moet videobellen verander ik de achtergrond", zegt hij lachend.

Kinderen missen sociaal contact

Volgens hem en zijn vrouw hebben hun kinderen het thuis niet zo moeilijk met het schoolwerk. Toch zijn ze blij dat de jongste vanaf 8 februari weer naar school mag. "Hij videobelt elke dag met zijn klasgenootjes en je merkt gewoon dat het gemis er is. Het praten met elkaar en het wisselen van voetbalplaatjes met elkaar, dat mist hij", aldus Emiel.
Voor Sofie verandert er de komende tijd nog niets en ook zij mist het sociale contact. "Ik wil het liefst zo snel mogelijk weer naar school, want ik mis het wel echt", vertelt ze.

"Er wordt met elkaar geknuffeld"

De familie begrijpt de keuze om de middelbare scholen nog dicht te houden. Volgens Sofie wordt er door haar leeftijdsgenoten toch met elkaar geknuffeld. "Wij zitten denk ik dichter bij elkaar", zegt ze. Dat is ook iets wat haar vader op zijn school ziet. "Je ziet dat leerlingen zich wel aan de regels houden, maar zodra ze op school komen vallen er onbewust toch coronaregels weg. Ze vergeten handen te ontsmetten, ze vergeten corona", aldus Emiel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.