Nieuws

Celstraf geëist voor Chinese student voor poging doodsteken studiegenoot in Enschede

Cel geëist tegen Chinees voor poging doodsteken studiegenoot
Cel geëist tegen Chinees voor poging doodsteken studiegenoot © GettyImages
Tegen een 26-jarige student uit China is een celstraf van drie jaar geëist, omdat de man afgelopen zomer aan de ITC faculteit in Enschede zou hebben geprobeerd een land- en studiegenoot dood te steken. De steekpartij vond plaats in een keuken op de twaalfde verdieping van het ITC International Hotel in het hart van de stad.
Naast de celstraf zou de man zijn slachtoffer ruim 11.000 euro schadevergoeding moeten betalen.
De Chinese verdachte en het slachtoffer kwamen samen naar Nederland om te studeren aan de internationaal bekende ITC Faculty Geo-Information Science and Earth Observation. De twee waren beste vrienden, totdat er wrevel tussen beide ontstond. Toen het latere slachtoffer een einde maakte aan de vriendschap ging het mis.

Contactverbod

De verdachte kon het einde van de vriendschap niet verkroppen en bleef contact zoeken. Als gevolg daarvan werd hij uit het ITC hotel gezet en kreeg hij een toegangs- en contactverbod. Toen zijn vroegere vriend ook nog eens de gemeenschap opriep om de hem te negeren, raakte hij in een sociale isolatie.
In mei liep een ontmoeting tussen de twee vroegere vrienden al uit de hand. Volgens de officier van justitie wist de Chinees vervolgens op 22 juli 2020 toch het ITC binnen te komen, waar hij bij de keuken wachtte tot zijn voormalige vriend alleen was. Op dat moment viel hij hem met een mes aan. Het slachtoffer werd meermaals zowel in zijn rug als voorkant gestoken. Dat wijst erop dat hij probeerde weg te komen maar geen kant op kon.

'Geen toekomst bij veroordeling'

Volgens de verdachte heeft zijn toekomst geen zin meer als de rechtbank de eis van de officier van justitie volgt. Niet alleen ligt er grote druk op hem om succesvol af te studeren in Nederland, als hij veroordeeld wordt keert de overheid in zijn geboorteland zich tegen hem. De kans om dan nog een baan te vinden is minimaal. En dat zal ook voor volgende generaties opgaan aldus de 26-jarige.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.