Brandweer Twente heeft primeur met eerste automatische drone in Europa

Als eerste in Europa gaat de brandweer in Twente werken met een automatische drone. Ze kunnen dag en nacht vliegen, zonder dat de operator de drone in het zicht heeft.

De drone moet de brandweer, en eventueel andere hulpverleningsorganisaties, ondersteunen om effectiever, efficiënter en veiliger te werken.

Na het testen op een afgesloten bedrijventerrein wordt de drone binnenkort ingezet vanaf de brandweerkazerne van Enschede/Glanerbrug. "Na twee jaar testen zijn we nu toe aan het werkelijk inzetten van onze drone in de praktijk. De drone wordt onze ogen en neus in de lucht", zegt brandweercommandant Stephan Wevers.

Eerste momenten cruciaal

De eerste momenten na een verdachte situatie of een incident zijn volgens de brandweer cruciaal. De automatische drone komt zelfstandig in actie en kan de meldkamer tijdens het aanvliegen van essentiële informatie voorzien over een verdachte situatie.

"Een belangrijke ontwikkeling om de inwoners van Twente binnenkort nog beter te kunnen bedienen", aldus Wevers. "Niet alleen brandweer, maar ook politie, ambulance en andere hulp- en veiligheidsdiensten kunnen straks gebruik maken van deze innovatieve technologie".

Almelo

Medio 2021 moet de drone operationeel vanaf de brandweerkazerne in Glanerbrug gaan vliegen. De nieuw te bouwen kazerne in Almelo krijgt ook een droneplatform.

Meer over dit onderwerp:
ENSCHEDE GLANERBRUG BRANDWEER
Deel dit artikel: