Nieuws

Zorgdirectrice na verdwijnen tonnen aan zorgsubsidies nog eens 30 dagen langer vast

Zorgdirectrice na verdwijnen tonnen aan zorgsubsidies nog eens 30 dagen langer vast
Zorgdirectrice na verdwijnen tonnen aan zorgsubsidies nog eens 30 dagen langer vast © RTV Oost
De directrice van de failliete zorgaanbieder Actueel Zorg Twente wordt nog eens dertig dagen langer in gijzeling gehouden. De onderneemster zit op last van de curator al sinds begin november achter de tralies, omdat ze geen opheldering kan geven over de tonnen aan zorgsubsidies die zijn verdwenen. Intussen is ook de FIOD een onderzoek tegen haar begonnen.
Het is vrij uitzonderlijk dat een directeur van een failliet bedrijf zo lang wordt vastgehouden.

Week van de ondermijning

De affaire rond Actueel Zorg Twente, dat een kantoor had in Almelo, kwam aan het rollen na een inval bij het zorgbedrijf, eind 2019 tijdens een gecombineerde actie van justitie en diverse opsporingsdiensten. Dat gebeurde tijdens de 'week van de ondermijning', een actie die door heel Twente werd gehouden.
Kort daarop ging het zorgbureau failliet.

Patstelling

Curator Eddy Kolkman en de zorgdirectrice zijn sindsdien verwikkeld in een patstelling. De directrice beroept zich erop dat haar boekhouder spoorloos is verdwenen en daarbij de complete administratie heeft meegenomen. Daardoor zegt ze simpelweg geen tekst en uitleg meer te kunnen geven over haar opvallende uitgavenpatroon.
Eerder al kwam aan het licht dat de zorgonderneemster tussen 2014 en 2019 in totaal 1,3 miljoen euro van haar bedrijfsrekening naar haar privérekening heeft overgeboekt. Maar waarom ze dat had gedaan, zei ze zich niet meer te kunnen herinneren.

In gijzeling

Daarop besloot de curator de directrice te laten gijzelen, in een poging dat ze alsnog met de gevraagde informatie over de brug zou komen. Vervolgens belandde de directrice 8 november achter de tralies.
Vlak voor de kerstdagen werd die gijzeling nog eens verlengd, maar tot op heden heeft ze nog steeds geen opheldering verschaft.

Ontbreken van schriftelijke documentatie

"Ze kan wel een aantal tonnen verantwoorden, maar een groot bedrag ook niet. Ze heeft wel een verklaring waarom ze geld heeft opgenomen, maar iedere schriftelijke documentatie die dat kan bevestigen, ontbreekt", zo liet curator Kolkman eerder al weten.
Voor de curator aanleiding om opnieuw verlenging van de gijzeling te vragen. Vanmiddag besliste de raadkamer van de rechtbank Overijssel deze zogenoemde faillissementsbewaring met nog eens 30 dagen te verlengen.

FIOD-onderzoek

Vorige week werd bekend dat de FIOD intussen een onderzoek tegen de zorgdirectrice is begonnen. Dit nadat de curator een strafrechtelijke aangifte had gedaan.
Actueel Zorg Twente was als eenmanszaak gespecialiseerd in thuiszorg. Het bureau telde negentien medewerkers. De in totaal 45 cliënten waren twee weken voor het faillissement al bij een andere zorgaanbieder ondergebracht.
RTV Oost heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar zorgaanbieders in Overijssel en mogelijke misstanden. Deze verhalen zijn terug te vinden in het DOSSIER-ZORGONDERZOEK. Voor tips: j.colijn@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.