Nieuws

Twee weken cel voor Zwollenaar die flesje naar politie gooide bij 'avondklokrellen'

Avondklokrellen in Zwolle
Avondklokrellen in Zwolle © Persbureau Meter
Een 20-jarige Zwollenaar moet twee weken de cel in omdat hij vorige week meedeed aan de 'avondklokrellen' in de Zwolse binnenstad. De man gooide een bierflesje naar een politiebus.
De Zwollenaar had vandaag de twijfelachtige primeur om als eerste Overijsselaar voor de snelrechter te verschijnen voor de rellen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk, omdat het delict te ernstig zou zijn voor een werkstraf.
De rechter legde hem, een gevangenisstraf op van zes weken, waarvan vier weken voorwaardelijk. Van de veertien dagen die hij nog moet uitzitten heeft hij er al negen opzitten . De resterende vijf dagen moet hij wel meteen uitzitten.

Oproep

Naar eigen zeggen liet hij zich vorige week maandag 'meesleuren' in het rellen tegen de politie en de avondklok. Een uitgesproken mening over de avondklok zegt hij niet hebben.
De man zag een oproep op Facebook om naar de binnenstad te komen. Dat hij beter thuis had kunnen blijven, beaamt hij. Hij was op bezoek geweest bij een vriend. Dat hij niet de snelste route naar huis koos, duidt er volgens de officier van justitie op dat hij wilde gaan kijken bij de rellen.

Persoonlijke omstandigheden

Tijdens de zitting werd duidelijk dat de man een strafblad heeft, softdrugs gebruikt en dakloos is. Iets waar volgens zijn advocaat rekening mee gehouden moet worden. Wel zegt hij zijn leven weer op de rit te willen krijgen met een woning en werk. Maar dat rijmt volgens de officier van justitie niet met zijn betrokkenheid bij de rellen.
"Het is rellen om het rellen en daar zijn we als maatschappij echt wel verontwaardigd over", aldus de officier van justitie.

Domme fout

De Zwollenaar noemde zijn gedrag 'een domme fout'. "Ik had daar niet moeten zijn. Ik heb een fout gemaakt waar ik spijt van heb." Hij legt zich dan ook neer bij de straf en gaat niet in hoger beroep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.