Nieuws

Opnieuw metalektro-stakingen in Zwolle, werk 48 uur neergelegd

Scania Production B.V.
Scania Production B.V. © Cindy Hofhuis
Medewerkers van Scania in Zwolle leggen donderdag voor de tweede keer in korte tijd het werk neer, dit keer voor 48 uur. Ook medewerkers van andere Zwolse bedrijven doen mee, onder meer IJssel Technologie, Wärtsilä, Broshuis en Quantiparts.
Ingrid Langenberg, bestuurder FNV Metaal: "Mensen willen druk blijven uitoefenen op de werkgevers om weer om tafel te gaan zitten. Ze zijn teleurgesteld dat dit nog niet is gebeurd."
Door het hele land worden 24- en 48-uursstakingen gehouden voor een betere cao Metalektro. De stakingsestafette begon twee weken geleden. "Dat doen we coronaproof en zo lang als het nodig is. Het uiteindelijke doel is een eerlijke en moderne cao", aldus Langenberg. Om de stakingen coronaproof te houden zijn staakstraten ingericht, waar de stakers zich vanuit de auto in kunnen schrijven.

Geen overeenstemming

Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. Dat zorgt volgens de FNV voor een vermindering van de koopkracht. Daarnaast is er ook nog geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV wil ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren wil FNV dat de salarisschaal naar leeftijd verdwijnt.
De estafettestakingen begonnen twee weken geleden op donderdag in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder meer ASML, DAF, Fokker en Thyssen Krupp. Een dag later werd voor de eerste keer bij Scania gestaakt. Ook vorige week en begin deze week waren er stakingen.

Coronaproof

Alle stakingen worden coronaproof georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale staakstraat, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden. De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.