Nieuws

Vele tonnen schuld na bankroet zorgbedrijven: bij directeur Olcea Beheer Hengelo valt niets meer te halen

Het pand van Olcea in Hengelo was al voor het faillissement verkocht.
Het pand van Olcea in Hengelo was al voor het faillissement verkocht. © Streetview
De schade die de faillissementen van zijn diverse zorgbedrijfjes hebben veroorzaakt loopt in de tonnen, maar onderzoek door de curator heeft intussen uitgewezen dat er op de directeur van Olcea Beheer uit Hengelo niets meer te verhalen valt. Behalve een strafrechtelijke aangifte wegens faillissementsfraude, willen de curatoren via een bestuursverbod afdwingen om te voorkomen dat de directeur toch weer een nieuw zorgbedrijf kan oprichten.
De rechtbank Overijssel heeft deze week de laatste twee bedrijven van deze Hengelose zorgondernemer failliet verklaard. De zorgdirecteur had de afgelopen jaren een zevental bedrijven.
De schuldenlast loopt intussen alsmaar verder op. Alleen al voor één van de vennoten hebben zich eind december nog twee nieuwe schuldeisers gemeld, waaronder het Centraal Administratie Kantoor (CAK), die beide bijna zes ton vorderen.

Libische oorlogsslachtoffers

Olcea Nieuwe Zorglandschap ging in het voorjaar van 2020 failliet nadat de gemeente Enschede het contract opzegde. Aanleiding vormde een kritisch rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Olcea Nieuwe Zorglandschap was de rechtsopvolger van Olcea Multiculturele Zorg BV, dat in 2018 op de fles ging. Deze zorgaanbieder zorgde voor de opvang van dertig Libische oorlogsslachtoffers, die hier medisch zouden worden behandeld. Het ging echter mis, onder meer doordat de Libische regering uiteindelijk niet met geld over de brug kwam.

Nieuw zorgbureau

De directeur begon daarop met Olcea Nieuwe Zorglandschap, dat tientallen cliënten had door heel Twente en zich onder meer bezighield met thuiszorg. Daarbij richtte het zich op cliënten met een Syrisch-orthodoxe, Armeense en Turkse achtergrond.
Intussen hebben zich de curatoren Jetse Eringa en Carl Luttikhuis gestort op de boekhouding van de vier zorgbedrijven die onder Olcea Beheer vallen. Daarbij stuitten ze op een aantal opvallende details.

Schuiven met zorggelden

Zoals RTV Oost oktober vorig jaar meldde, wordt de directeur zwaar aangerekend dat hij schoof met zorgsubsidies. Zo boekte hij, terwijl zijn onderneming al in zwaar weer verkeerde, forse geldbedragen vanaf de bedrijfsrekening over naar zijn privérekening en haalde tonnen aan managementvergoeding uit zijn bedrijf.

Bestuursverbod geëist

Terwijl de faillissementen van zijn twee vorige zorgbedrijven nog niet eens waren afgewikkeld, had de directeur opmerkelijk genoeg alweer een nieuw zorgbedrijf opgericht. Met de belastingdienst en de curatoren maakte de directeur vervolgens de afspraak dat hij daarmee zou stoppen. Om daar zeker van te zijn, heeft een van de curatoren aangekondigd dat hij samen met zijn collega-curator een bestuursverbod tegen de directeur zal eisen.

Persoonlijk aansprakelijk

De curatoren Eringa en Luttikhuis kondigden eerder al aan dat de directeur persoonlijk verantwoordelijk wordt gehouden voor de schade van het bankroet. Of dat veel zin heeft, is nog maar de vraag nu aanvullend onderzoek heeft uitgewezen dat de aanzienlijke geldsommen die aan het bedrijf waren onttrokken, privé niet meer aanwezig zijn. Weliswaar liggen er beslagen op de banktegoeden van de directeur, maar dit zijn slechts bescheiden bedragen.
Een van de curatoren komt in zijn verslag dan ook tot de conclusie dat er "privé geen verhaalsmogelijkheden zijn", zo schrijft hij.
Het vastgoed dat Olcea Beheer had, waaronder een groot pand in Hengelo, was eerder al verkocht.

Aangifte fraude

Wel melden de curatoren dat ze strafrechtelijke aangifte wegens faillissementsfraude zullen doen.

ZORGONDERZOEK RTV OOST

RTV Oost heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar zorgaanbieders in Overijssel en mogelijke misstanden. Deze verhalen zijn terug te vinden in het DOSSIER-ZORGONDERZOEK. Voor tips: j.colijn@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.