nieuws

Geen bedrijventerrein op bolling Usseler Es Enschede

Protestbord bebouwing Usseler Es
Protestbord bebouwing Usseler Es
De Usseler Es in Enschede wordt grotendeels gespaard. Na jaren van discussies, een referendum en rechtszaken gaf de gemeenteraad vanavond aan toch af te willen zien van een bedrijventerrein op de cultuurhistorische bolling van de grootste kranses van Europa.
Burgemeester en wethouders willen de ruimte reserveren voor middelgrote bedrijven, maar die moeten volgens de gemeenteraad ook terecht kunnen op het XL Bedrijvenpark bij Almelo. De VVD wil daar een onderzoek naar. Aan de volledige Usseler Es als bedrijventerrein is volgens de politiek geen behoefte meer.  

Wel randen van es bebouwen

De meeste fracties stemmen wel in met de bebouwing van de randen van de es, daar zouden bijvoorbeeld ambachtelijke bedrijven een plek kunnen krijgen. Het gedeeltelijk schrappen van de plannen voor de Usseler Es past in de plannen van de stad om te strepen in het aantal beschikbare bedrijventerreinen, omdat er te weinig vraag naar is.
De stad wil echter geen bedrijven moeten weigeren omdat er geen geschikte plek voor ze is. VVD en  CDA willen de mogelijkheid van bebouwing voor de verdere toekomst openhouden en niet meteen de bestemming bedrijventerrein wijzigen. De PvdA wil in een amendement duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden voor de toekomst van de Usseler Es. De gemeenteraad hakt volgende week definitief de knoop door over de toekomst van de es.

Vereniging geholpen door economisch tij

De Vereniging tot Behoud van de Usseleres strijdt al sinds de jaren negentig tegen de bebouwing van de es. De vereniging verloor de laatste rechtszaak bij de Raad van State en leek genoegen te moeten nemen met bebouwing. VBU is echter altijd blijven geloven in haar gelijk en zegt dat de economisch slechtere tijd het proces heeft versneld.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.