Nieuws

Lief: moedereend, eieren en kuikens in veiligheid gebracht voor sneeuw

In Hengelo heeft het zorgteam van de Dierenambulance Twente een moedereend, haar eieren en haar twee kuikens in veiligheid gebracht. "Normaal gesproken zouden we een nest niet verstoren, maar met de aankomende sneeuwbuien hebben wij de overweging gemaakt om het nest op te halen en naar de opvang te brengen."
Overal in onze provincie worden voorbereidingen getroffen voor het winterweer van aankomend weekend. Volgens de laatste cijfers kan er tot wel twintig centimeter sneeuw vallen. Ook de Dierenambulance besloot daarom tot actie over te gaan en de moedereend een handje te helpen.
De eend broedde al een tijdje op haar nest aan de Watertorenlaan in Hengelo. Een buurtbewoner hield voor de Dierenambulance in de gaten of de eieren uit kwamen. Gisteren werd de Dierenambulance gebeld met het bericht dat twee van de eieren uit waren gekomen.

Gevaarlijk

De andere kuikens zitten nog in het ei en daarom zou de moedereend het nest niet verlaten. "Maar de sneeuwbuien brengen de 'pulletjes' en de overgebleven eieren in gevaar," schrijft het zorgteam op Facebook.
Dus ondanks dat ze normaal gesproken een nest altijd met rust laten, is er nu toch gekozen voor een reddingsactie. Een vrijwilliger vertelt: "Moedereend stribbelde niet tegen. We konden haar zo oppakken. De eieren liggen nu in de broedmachine en komen één dezer dagen uit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.