Nieuws

Steeds meer basisscholen blijven maandag dicht vanwege code oranje

Door code oranje blijven veel basisscholen dicht
Door code oranje blijven veel basisscholen dicht © Door code oranje blijven veel basisscholen dicht
De geplande opening van de basisscholen gaat maandag op veel plaatsen in Overijssel niet door. Vanwege de gladheid geeft het KNMI code oranje af, Steeds meer basisscholen vinden het daarom niet verantwoord om open te gaan. Ook het thuisonderwijs gaat bij veel scholen niet door.
Onder andere de basisscholen die horen bij stichting Openbaar Onderwijs Zwolle (met uitzondering van de scholen in Zwolle-Zuid) en PCO Nieuwleusen houden de deuren gesloten.
Ook basisschool Het Festival in Zwolle gaat niet open. "Voor de meeste kinderen zal het geen probleem zijn om morgen naar school te komen. Echter, voor de leerkrachten, die ook van ver moeten komen, ligt er nu een duidelijk advies van Rijkswaterstaat: "Ga morgen niet de weg op", aldus Dick Bremmer in een mail naar de ouders en verzorgers van de basisschool.

Twente

Ook in Borne, Hengelo en Enschede hebben ouders van leerlingen te horen gekregen dat diverse basisscholen het niet verantwoord vinden om morgen weer open te gaan. Leerlingen van De Elimschool in Hellendoorn mogen thuis blijven en er zal ook geen thuisonderwijs zijn voor die leerlingen. Ook leerlingen van de scholen die behoren tot Katholiek Onderwijs Noord Oost Twente (KONOT) kunnen morgen thuisblijven. In Bathmen heeft de Dorpsschool besloten om niet open te gaan.

Later open

In Heino heeft basisschool De Springplank besloten om wel open te gaan, maar later op de ochtend. Kinderen zijn vanaf 10:30 uur welkom. De Dolfijn blijft wel dicht, net als alle scholen van stichting Varietas. Onder deze stichting vallen dertig scholen in Salland en Twente.

Overmacht

Basisscholen mogen niet zomaar besluiten om de scholen te sluiten. Alleen in het geval van extreme omstandigheden en overmacht, zoals hevige sneeuwval of een defecte verwarming, mag een een school dicht blijven. IJsvrij mag een school niet geven, omdat dit voor opvangproblemen kan zorgen bij ouders.
Vorige week kondigde minister Arie Slob van Onderwijs nog aan de dat basisscholen weer open mochten na de lockdown. Leerlingen zaten sinds half december thuis. Of de scholen dinsdag wel open gaan, wordt later bepaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.