Nieuws

Kindercentrum in Eesveen verzet zich tegen coronamaatregelen en blijft voorlopig gesloten

Kinderopvang (foto ter illustratie)
Kinderopvang (foto ter illustratie) © GettyImages
"Ik kan en wil niet toestaan dat gezonde kinderen te pas en te onpas in en uit verplichte quarantaine worden gezet." Dat zegt directeur Linda Hollink van kindercentrum De Buitenhoeve in Eesveen over de opening van opvang vandaag. Het kindercentrum blijft daarom in ieder geval tot en met woensdag gesloten en verzet zich daarmee tegen de maatregelen en restricties die door de overheid zijn opgelegd.
In een uitgebreide online nieuwsbrief wordt toegelicht waarom de deuren de komende dagen gesloten blijven. "Open gaan binnen het pakket van maatregelen is voor ons geen optie', schrijft De Buitenhoeve aan de ouders. "Wij zien ons genoodzaakt nu andere keuzes te maken."

Sociale druk

Het kindercentrum, dat uit een kinderopvang en een school bestaat, vindt het vanuit pedagogisch oogpunt onverantwoord om kinderen bloot te stellen aan de chaos en instabiliteit die zal ontstaan bij het verplicht in en uit quarantaine moeten. Bovendien verwacht het kindercentrum problemen vanwege de sociale druk waar mensen mee te maken krijgen rond het wel of niet laten testen na quarantaine.
"Na een verdiepende dialoog binnen ons team rest ons nu twee weloverwogen opties: óf we blijven dicht óf we gaan open binnen onze eigen kaders en met onze eigen maatregelen."

Verstrekkende consequenties

De Buitenhoeve benadrukt dat beide opties op dit moment niet ondersteund worden door de overheid en het bestuur Accrete, de overkoepelende organisatie waar De Buitenhoeve onder valt. Er is overleg geweest met het bestuur van de school.
In de nieuwsbrief zegt Jan Spanjer, de voorzitter van het college van bestuur van De Buitenhoeve, dat het niet volgen van het beleid verstrekkende consequenties heeft. De Buitenhoeve overlegt morgen en overmorgen telefonisch met ouders over de situatie, waarbij wordt gehoopt op begrip.

Niet in quarantaine

Het kindercentrum opent donderdag alleen op voorwaarde dat dezelfde regels gelden als de afgelopen periode. Dat betekent onder meer dat niet een hele groep, of zelfs de hele opvang of school, naar huis zal worden gestuurd bij een positieve coronatest. Ook zal het personeel van de Buitenhoeve niet in quarantaine gaan of zich gedwongen laten testen.
In een persoonlijke boodschap onder de nieuwsbrief schrijft oprichter Linda Hollink dat het 'nee' van de Buitenhoeve 'aandacht vraagt voor de schadelijke neveneffecten van alle maatregelen voor de kinderen en de mensen op korte en lange termijn'.

Niets te verliezen

"Er is niets te verliezen, het pad van nog steeds strengere en inhumane maatregelen blijven volgen. Dat brengt ons bij een organisatie en werkwijze die wij niet gewild hebben voor onze kinderen, ouders en onszelf", schrijft Hollink aan de ouders.
Het kindercentrum in Eesveen was voor vragen van RTV Oost nog niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.