Basisschool in Heino 'gewoon' open: "We zijn later begonnen, zodat niemand door het donker hoefde"

Ze hadden er lang naar uitgekeken, de leerkrachten en schoolkinderen. Vandaag zouden de scholen weer open gaan, maar het barre winterweer gooit roet in het eten. Veel scholen zijn gesloten omdat het veel moeite kost om de school door de sneeuw te bereiken. Maar niet overal. Bijvoorbeeld in Heino, waar een basisschool gewoon open is gegaan.

"We hebben gekeken naar het weer en wat het KNMI voor code afgeeft. Op basis van daarvan hebben we gezegd dat we het waardevol vinden voor de kinderen om naar school te komen. We zijn later gestart, zodat niemand in het donker de weg hoefde. De ouders niet, maar ook het personeel niet", legt Marieke ter Haar, directeur van basisschool De Springplank in Heino, uit.

Spannend

De basisschool startte daarom om half elf. "Je ziet gewoon blije gezichten bij die kinderen, dat ze allemaal weer naar school mogen. Dat staat voorop."

Volgens Ter Haar vond een aantal docenten het toch wel spannend om de weg op te gaan. "Een aantal leraren is gebracht door een partner. En een lerares heeft zelfs gelogeerd bij haar ouders, zodat ze de weg niet op hoefde vandaag."

Niet alle kinderen

Dat het de eerste schooldag sinds de kerstvakantie was, dat zag Ter Haar vanochtend wel. "De kindjes waren heel blij. Ze zagen al hun vriendjes en vriendinnetjes weer en de meester en de juf. Blijdschap alom. En de sneeuw maakte het extra leuk."

Hoewel de basisschool open was, waren niet alle kinderen vandaag in de klas. "Een aantal ouders heeft besloten de kinderen thuis te laten. Die kwamen letterlijk niet weg. We hopen ze morgen te verwelkomen."

Worsteling

Maar voor veel andere scholen was het een worsteling of ze wel of niet open moesten gaan. Basisscholen mogen namelijk niet zomaar besluiten om de scholen te sluiten. Alleen in het geval van extreme omstandigheden en overmacht, zoals hevige sneeuwval of een defecte verwarming, mag een een school dicht blijven.

In heel veel gemeenten hebben de basisscholen besloten om nog maar een dagje langer gesloten te blijven.

Voor ouders en kinderen leverde dat gemengde gevoelens op. Teleurstelling omdat het weerzien met leraren en klasgenootjes nog weer langer op zich laat wachten. Aan de andere kant ook vreugde omdat de kinderen nog een dagje langer in de sneeuw kunnen ravotten. Zo ook in Zwolle, waar de jeugd los ging met sleeën bij de hoge bult in het park van de wijk Aa-landen.

Wat een feest dat jullie er weer zijn! 🎈 Ondanks de winterse perikelen hebben we vanochtend onze leerlingen feestelijk...

Posted by Brede school De Rietkraag on Monday, February 8, 2021

Meer over dit onderwerp:
BASISSCHOOL HEINO
Deel dit artikel: