Nieuws

Verscherpt toezicht SODM op Nouryon Hengelo deels losgelaten

Cavernes tussen Enschede en Hengelo
Cavernes tussen Enschede en Hengelo © RTV Oost
Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) laat het verscherpt toezicht op zoutfabriek Nobian (voormalig Nouryon) in Hengelo deels los. Het bedrijf heeft volgens het SODM veel verbeterd op het gebied van lekkages, veiligheidsrisico's en het verlaten van oude zoutputten. Wel zijn er nog zorgen over de potentieel instabiele cavernes in Twente, de cavernes moeten sneller gevuld worden. Nobian rekent er nu honderd jaar voor.
Nobian staat sinds 2016 onder verscherpt toezicht, nadat er meerdere lekkages ontdekt werden in het leidingnetwerk van de zoutputten naar de fabriek. Die lekkages zijn ontstaan in de jaren '80, toen de fabriek nog Akzo heette. Het verscherpt toezicht werd keer op keer verlengd, omdat er andere problemen aan het licht kwamen zoals bodemverontreiniging en veiligheidsproblemen.
Zo oordeelde de SODM scherp over het gebrek aan gevoel van urgentie bij de directie en hoger management binnen het bedrijf. Dat is inmiddels volgens de Inspecteur generaal der Mijnen Theodor Kockelkoren sterkt verbeterd.

Eeuw lang vullen

Wel zijn er zorgen over het vullen van potentieel instabiele zoutcavernes, zo zou de vulstof wellicht niet geschikt zijn. Er zijn nog zo'n 40 van die cavernes. Daarvan hebben er 17 een hoger risico, omdat ze bijvoorbeeld in de buurt van een weg liggen. In heel Twente liggen er ruim 200 cavernes onder de grond, waar de afgelopen jaren zout gewonnen is. De holtes hebben afmetingen die vergelijkbaar zijn met die van een voetbalstadion.
Nobian rekent voor het vullen van de cavernes meer dan honderd jaar, volgens de inspecteur is dat veel te lang. Hij wil voor 30 juni van dit jaar een plan waarin Nobian duidelijk maakt hoe de cavernes gevuld kunnen worden binnen enkele decennia.
In deze animatie laat hete bedrijf zien hoe de cavernes gevuld worden:

Twence

Twee van die cavernes krijgen extra van het SODM, omdat ze liggen onder de vuilstort van afvalverwerker Twence. Het plan dat Nobian indiende waarin staat hoe de cavernes bekeken en gevuld gaan worden is goedgekeurd, wel benadrukt SODM om de vaart in het project te houden en ondanks corona voor het eind van het jaar sonarmetingen te hebben gedaan.
Het verscherpt toezicht op Nobian blijft voorlopig nog van kracht, al wordt het op veel vlakken losgelaten. Volgens het SODM zijn er nog maar twee onderdelen die scherper in de gaten worden gehouden, de potentieel instabiele cavernes in Twente en problemen met cavernes in Groningen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.