Sport

Documentaire 'Glijden tussen Hemel en Aarde' zaterdag op TV Oost

Dat gevoel op de schaatsen, de beweging, de vrijheid op het ijs die bijna iedere schaatser, jong of oud, prof of amateur, wel herkent. Het heeft iets bijzonders. Zwevend over het ijs waarbij je zonder al te veel moeite bijna gedachteloos vooruit gaat. Dát gevoel hebben filosoof Guus Heijnen en filmmaker Raphaël Bourdon vastgelegd in 'Glijden tussen Hemel & Aarde', komende zaterdag vanaf 17.30 uur te zien op TV Oost.
In de documentaire zie je beelden waarin we de schaatser vooral in zijn beweging kunnen volgen op de baan en op natuurijs. De documentaire is versierd met andere elementen buiten het schaatsen, zoals muziek, gedichten en tekeningen. Zo is er werk van violiste Bernadette Verhagen en schrijfster en kunstschilder Aafke Steenhuis, die allebei schaatsen en het schaatsen laten terugkomen in hun werk.

Gianni Romme

In drie kwartier komen vijf schaatsliefhebbers pur sang aan het woord. Zij vertellen ieder voor zich wat het schaatsen voor hen betekent en hoe het hen vormt en gevormd heeft. Zo ook Olympisch kampioen Gianni Romme en marathontopper Lisa van der Geest. "Dat ik gegrepen ben door die mooie beweging. Leg dat maar uit alsof je een instrument gaat bespelen en dat je daar alles uit kan halen", zegt Gianni Romme.
Still uit documentaire 'Glijden tussen Hemel en Aarde'
Still uit documentaire 'Glijden tussen Hemel en Aarde' © Glijden tussen Hemel en Aarde

IJsbaan Twente

Tegenwoordig is Romme operationeel manager bij de IJsbaan Twente in Enschede. Ook schaatstrainer Kees Vrij komt aan bod in de documentaire, hij benadert het schaatsen op een technische manier. Tussendoor zie je prachtige beelden van schaatsers, op zowel de ijsbaan in Enschede, als op natuurijs.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.