Nieuws

Hellendoorn onderzoekt nieuwe invulling van RK kerkgebouw in Nijverdal

RK Kerk Nijverdal
RK Kerk Nijverdal © RTV Oost
In samenwerking met de Rooms-Katholieke Kerk in Nijverdal gaat de gemeente Hellendoorn een haalbaarheidsonderzoek doen naar nieuwe mogelijke maatschappelijke invullingen voor het RK-kerkgebouw en de pastorie aan de Grotestraat in Nijverdal.
Daarbij maakt de gemeente gebruik van een Rijksbijdrage voor het opstellen van een kerkenvisie om dit onderzoek uit te voeren.
De Rooms-Katholiek Kerk in Nijverdal is een gemeentelijk monument op een prominente plek in het centrum van Nijverdal. Doordat minder mensen de kerk bezoeken voor wekelijkse diensten, onderzoekt de gemeente in samenwerking met de locatieraad de mogelijkheden voor een andere gebruiksfunctie van de kerk en pastorie.
Onderzocht wordt of een multifunctionele maatschappelijke invulling mogelijk is, waarbij meerdere organisaties gebruik maken van de diverse ruimtes.

Kerk blijft open voor kerkelijke diensten

Met andere kerkelijke organisaties zal de mogelijkheid worden besproken om samen met de Rooms-Katholieke parochie het kerkgebouw te blijven gebruiken voor kerkelijke diensten.
De gemeente maakt een plan voor een kostendekkende exploitatie van de kerk en pastorie aan de Grotestraat. Daarbij worden naast de bouw- en cultuurhistorische kenmerken van de kerkgebouwen ook mogelijke potentiële gebruikers van de gebouwen in kaart gebracht. Dit laatste zal door Stichting Cultuurnetwerk worden gedaan.

Ontwerpschetsen

Op basis van de geïnventariseerde mogelijke maatschappelijke functies en nieuwe gebruikers van de kerk en pastorie, worden door het Nijverdalse architectenbureau 01Architecten ontwerpschetsen gemaakt van de daadwerkelijke inpassing van deze nieuwe functies in de kerk en pastorie. Hierbij werkt de gemeente samen met monumentenorganisaties om de monumentale waarden te behouden en te versterken.
De uitkomsten van dit onderzoek legt de gemeente voor aan de Rooms-Katholieke kerk in Nijverdal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.