Nieuws

Herstel computersystemen Hof van Twente na hack duurt nog zeker een jaar

© RTV Oost / Kevin Drieze
Het duurt nog zeker een jaar voordat alle computerproblemen bij de gemeente Hof van Twente zijn opgelost. Dat zegt projectmanager Wim Heij, die is aangesteld om de problemen op te lossen die zijn ontstaan na de hack van begin december.
Hackers wisten toen binnen te dringen in de systemen van de gemeente. De informatie werd onbruikbaar gemaakt voor de ambtenaren. De gemeente kreeg pas weer beschikking over de gegevens, als er 750.000 betaald zou worden aan de hackers. Dat deed de gemeente niet.
Het gevolg van die beslissing is dat de gemeente een nieuwe infrastructuur moest opbouwen. Eerst zei de gemeente dat dat een half jaar zou duren, nu duurt het zeker twee keer zo lang, zo leggen burgemeester Nauta en projectleider Heij uit in de tweewekelijkse update op de website van de gemeente.

'Meer dan 200 applicaties

"We moeten alle verloren data opnieuw herstellen, zodat we weer helemaal soepel kunnen werken. Dat gaat nog zeker een jaar duren en wellicht zelfs tot volgend jaar", zegt projectmanager Heij. De burgemeester laat weten dat dat betekent dat het 'zeker nog een jaar duurt voor we al uw gegevens weer makkelijk tevoorschijn kunnen halen'. "Daarvoor vragen we uw begrip en geduld."
"We moeten een aantal zaken gaan inrichten, zodat mensen hun gewone werkplek weer hebben en met hun computers weer aan het werk kunnen zijn", vervolgt Heij. "Daarnaast moeten we al die processen gaan herstellen. We hebben veel processen en we hebben veel applicaties en dat moet geïntegreerd weer tot werken worden gebracht."
Volgens de projectleider heeft de gemeente 214 applicaties. "De complexiteit zit erin om dat op de juiste manier aan elkaar te verbinden."

Geen misbruik

Alle data van de gemeente kwam in handen van de hackers. Toch is er tot op heden volgens Nauta nog geen misbruik van gemaakt. "Zoals u weet monitoren zijn of er misbruik wordt gemaakt van de gegevens. Dat is nog steeds niet het geval. Maar ik blijf u vragen om alert te zijn op uw eigen gegevens."
Afgelopen dinsdag werd nog duidelijk dat de gemeente de aanslagen van de gemeentelijke belastingen later verstuurd aan de inwoners. De gemeente heeft meer tijd nodig om de gegevens die verloren zijn gegaan te herstellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.