Nieuws

Schaatsers zakken door ijs in de Kop: "De mensen willen te snel"

Pas op: het ijs is onbetrouwbaar
Pas op: het ijs is onbetrouwbaar © Robert Jansema
Het ijs in de kop van onze provincie is nog niet op alle plekken even betrouwbaar. Vandaag zijn er al zeker vier mensen door het ijs gezakt in onder andere Zwartsluis. Tot ergernis van een voorbijganger. "De mensen willen te snel. Zo verpruts je het voor de schaatsers die wachten tot komend weekend, als er een mooie en sterke laag ligt."
Vanmiddag zakte een meisje door het ijs op de Arembergergracht. Haar moeder wilde haar redden, maar raakte ook zelf te water. Omstanders hielpen hen de kant op. Niet veel later zakte een man door het ijs die daar een afzetlint wilde spannen. Hij wist met een toegeworpen ladder de kant te bereiken.
Ook aan de Barsbeek ging het mis toen iemand onder het fietsbruggetje door wilde schaatsen. De gemeente Zwartewaterland roept schaatsers op om de adviezen van de IJsclub Concordia te volgen. Die maakte vanmorgen nog bekend dat er slechts 6 centimeter ijs ligt, terwijl men minimaal 8 centimeter nodig heeft.

Afgesloten

Buurgemeente Steenwijkerland waarschuwt ook voor het onbetrouwbare ijs. De burgemeester sloot zelfs enkele dorpen af, omdat het daar te druk was geworden. Ook zou de sneeuw voor problemen hebben gezorgd. In Dwarsgracht en Belt-Schutsloot mogen alleen nog inwoners de ijzers onderbinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.