Sport

Geen NK marathon op natuurijs: kabinet wijst verzoek af

Het NK op natuurijs in 2012
Het NK op natuurijs in 2012 © Orange Pictures
Het kabinet geeft geen toestemming voor het organiseren van een NK marathon op natuurijs. De overheid is na overleg met het Veiligheidsberaad tot de conclusie gekomen dat het vanwege de druk op de zorg en de politie nu niet mogelijk is om een dergelijk evenement te organiseren.
Schaatsbond KNSB had eerder deze week een plan van aanpak ingediend om een NK op natuurijs te organiseren.

'Niet coronaproof'

"We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat het helaas vanwege de druk op de zorg en politie en handhaving nu niet mogelijk is coronaproof afgebakend buiten een wedstrijd te organiseren", is het oordeel van het kabinet.

Teleurstelling

"Dat is voor iedereen een teleurstelling, voor de KNSB, de marathonschaatsers, voor het publiek, maar ook voor de burgemeesters en het kabinet. Iedereen had graag gezien dat er, nu het eindelijk weer eens goed vriest, een schaatswedstrijd op natuurijs georganiseerd had kunnen worden. Ontzettend jammer", aldus het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Marathonschaatser Mart Bruggink uit Tubbergen steekt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken: "Het voelt onrechtvaardig. Dit is al de vierde teleurstelling voor ons." Bruggink doelt daarmee op het eerdere besluit om marathonschaatsen niet als topsport te zien. Daardoor werd de seizoenstart uitgesteld. Later werd besloten het seizoen helemaal te schrappen. Daarmee verviel ook het NK op kunstijs. Het kortebaanschaatsen is wel gewoon van start gegaan, al moesten alle schaatsers daarvoor wel in quarantaine, de bekende schaatsbubbel.

Bubbel

De KNSB had de marathonploegen eerder opgedragen een lijst in te leveren van zes schaatsers en drie begeleiders die de bubbel ingaan. In totaal werden er donderdag ook zo'n tweehonderd coronatests uitgevoerd, bij onder meer 70 schaatsers en 75 schaatssters. Volgens Bruggink had de marathon op natuurijs met dezelfde regels ook gewoon georganiseerd kunnen worden. Toch besloot de politiek dus anders. “Er was een klein sprankje hoop, premier Rutte zou gaan kijken naar wat mogelijk was. En dat wordt je nu dus ook ontnomen.” aldus Bruggink.

Niet uit te leggen

Vooral het eerdere besluit om marathonschaatsen niet als topsport te zien, steekt Bruggink: "Voetballers staan zelfs te knuffelen op het veld na een doelpunt. Dat is toch niet uit te leggen." Toch is hij wel blij dat de KNSB haar nek heeft uitgestoken: "Ik ben blij dat er een lobby geweest is en dat het niet aan de KNSB heeft gelegen. Het is echt een politieke keuze geweest."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.