nieuws

Mogelijk onderzoek naar Franciscushof in Raalte

Sint Fransiscushof, inmiddels gesloten
Sint Fransiscushof, inmiddels gesloten
Dimence in Deventer werkt mee aan onderzoek naar behandelingen in de psychiatrie in Nederland en de invloed daarop van de Rooms-Katholieke kerk. Dat laat de instelling voor geestelijke gezondheidszorg desgevraagd weten.
Het gaat om een wetenschappelijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid naar behandelingen in psychiatrische ziekenhuizen. Zo zijn er klachten over behandelmethoden in het vroegere Sint-Franciscushof in Raalte dat nu onder de verantwoordelijkheid valt van Dimence. 

De onderzoekscommissies Deetman en Samson hebben in hun onderzoek naar misbruik binnen de katholieke kerk de Rooms-Katholieke psychiatrie buiten beschouwing gelaten. Ze hebben staatssecretaris Veldhuyzen van Zanten van Volksgezondheid wel geadviseerd een wetenschappelijk onderzoek te laten doen.

Meewerken binnen de mogelijkheden

Hoe het onderzoek eruit ziet en of alle psychiatrisch ziekenhuizen in het onderzoek worden meegenomen is nog onbekend. In een officiële reactie zegt Dimence dat als er een onafhankelijk onderzoek komt, ze er open en transparant aan meewerkt, binnen de privacygrenzen en binnen de mogelijkheden die de instelling heeft.
Die stichting Klokk behartigt de belangen van de slachtoffers van de katholieke kerk. Binnen die stichting is de groep Franciscushof opgericht.
foto TC Tubantia

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.