Nieuws

Drukte in natuur veroorzaakt verstoring wilde dieren

Het heerlijke winterweer trekt veel wandelaars en schaatsers naar de natuurgebieden om op natuurijs te schaatsen. Helaas betekent dit voor veel dieren verstoring, terwijl ze juist nu tijdens de kou weinig energie hebben.
Het prachtige blauw-oranje ijsvogeltje schudt een sneeuwvlok van zijn kop. De vogel heeft door het bevroren water geen toegang tot zijn voedsel vis. "Die heeft het zwaar in de winter. Net als de kerkuil en andere dieren die maar één prooi hebben. De ransuil eet voornamelijk muis, maar die weten zich prima te redden onder de sneeuw. Dus de uil vindt nu geen voedsel en sommige vallen om."
Mark Zekhuis van Landschap Overijssel legt in onderstaand filmpje uit dat dieren rust nodig hebben om de winter te kunnen overleven. Geniet van de prachtige beelden, aangeleverd door meerdere natuurfilmers uit Overijssel. Tekst gaat onder het filmpje verder.

Energieverspilling

Mark Zekhuis van Landschap Overijssel vertelt hoe wilde dieren deze winter door komen. "Reeën bijvoorbeeld, die zitten in de zomer goed beschut door het vele blad. Maar nu verspillen ze veel energie aan het weglopen voor de mens en de honden. Juist nu het wild rust nodig heeft, gaan we met z'n allen de natuur in. Logisch, want het is ook prachtig. Maar wij als mens kunnen wel proberen rekening te houden met het wild."

Schaatsen

Langs de dijk tussen Olst en Deventer wordt flink geschaatst. "Ook prachtig, zo Nederlands", vervolgt Mark. "Er is alleen weinig open water waar de watervogels kunnen eten en leven. Door het schaatsende publiek worden de dieren verjaagd. Het zou mooi zijn als de mens een klein beetje rekening houdt met de dieren die juist nu hun energie zo hard nodig hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.