Nieuws

Leerlingen Agnieten College in Nieuwleusen vrezen eindexamen en doen beroep op minister

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Getty Images / smolaw11
Leerlingen in het examenjaar van het Agnieten College in Nieuwleusen vrezen niet goed voorbereid te zijn voor het Centraal Schriftelijk Examen. Een meerderheid van de TL4-leerlingen roept minister Arie Slob dan ook op het eindexamen dit jaar te schrappen.
De school peilde voor het vak Maatschappijleer de standpunten onder de groep examenleerlingen. Daaruit komt naar voren dat de leerlingen naar eigen zeggen kampen met 'leerachterstanden'. Ook zitten ze 'vaak sociaal in de knel'. Eindexamenleerlingen in het algemeen vrezen het eindexamen dat aanstaande is.
Ze vinden dat de minister eerst moet erkennen dat de situatie van de examenleerlingen dit jaar veel ernstiger is dan vorig jaar. De examenleerlingen hoefden toen het Centraal Schriftelijk Examen niet te maken, lichting 2021 moet dit wel doen van de minister.

Versoepelingen

Slob komt wel met versoepelingen: een derde examentijdvak voor inhaal en herkansing en het toestaan van een extra onvoldoende (niet in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde) en meer voorbereidingstijd. "Doekjes voor het bloeden lossen de wond niet op", vinden de leerlingen.
De examenleerlingen van het Agnieten College vinden dat deze kleine cadeautjes van minister Slob niet in verhouding staan met de leer- en sociale achterstand die ze hebben opgelopen. De leerlingen vinden dat Slob eraf probeert te komen door een aantal kleine cadeautjes te geven en dat hij het echte probleem, de leerachterstanden en ook de sociale achterstanden niet onderkent.

LAKS

Ze snappen dan ook niet waarom Het Landelijk Actie Comité Studenten (LAKS) hier akkoord mee kan gaan. De leerlingen in Nieuwleusen vinden dat ze door de minister weer niet serieus worden genomen. Wat de examenleerlingen graag willen, is een structurele oplossing over meerdere jaren, met betrekking tot hun leer en sociale achterstand. Hoe gaan de vervolgopleidingen de lichting van 2020-2021 opvangen?, is hun zorg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.