Nieuws

Rechtbank velt vonnis in lugubere Hengelose kerstmoord

Chantal de Vries werd in de kerstnacht van 2019 doodgestoken op een parkeerplaats in Hengelo
Chantal de Vries werd in de kerstnacht van 2019 doodgestoken op een parkeerplaats in Hengelo © Familie De Vries
De Almelose rechtbank velt vandaag het vonnis in de lugubere Hengelose kerstmoord. Slachtoffer was de 27-jarige Chantal de Vries. Ze werd in de kerstnacht van 2019 op een parkeerplaats met zeven messteken om het leven gebracht. Tegen de verdachte werd een maand geleden 18 jaar cel en tbs geëist.
"Kerst 2019 eindigde voor Chantal op de koude grond van parkeerplaats De Hampshire. Ze is ten prooi gevallen aan een roofdier in de nacht," zei de openbaar aanklager tijdens de strafzitting tegen de verdachte.

Moordplan

Chantal de Vries was die nacht op weg naar huis, na een lange avond werken in een café. Bij haar auto werd ze zeven keer gestoken. Haar gegil is vastgelegd met een videodeurbel. Op andere beelden is te zien dat de verdachte haar voor de moord zo'n zeven minuten heeft achtervolgd in het centrum. Volgens het OM had de man zich in die tijd kunnen beraden, maar heeft hij zijn moordplan doorgezet. Daarnaast had de man een groot opengeklapt zakmes op zak.
Ze is ten prooi gevallen aan een roofdier in de nacht
Officier van justitie

Specialisten over de verdachte

Volgens de officier van justitie is het geen vraag wie de moord heeft gepleegd. "De verdachte staat op beeld en hij heeft het zelf toegegeven. We weten alleen niet waaróm hij Chantal heeft omgebracht." De verdachte geeft daar geen antwoord op. Volgens justitie lijkt het wel alsof hij alleen als doel had om iemand te vermoorden. "Je moet er niet aan denken dat deze onvoorspelbare, explosieve en gevaarlijke man zonder behandeling ooit weer op straat komt te staan."
De verdachte heeft alleen gezegd dat "het mes ineens in haar zat". Voor de rest zegt hij niets meer van de moord te weten. Justitie gelooft daar niets van.
De ouders van Chantal spraken de verdachte toe in de rechtszaal:

Betrapt

Nadat de verdachte Chantal had doodgestoken, werd hij betrapt door een voorbijganger. Die zag dat de verdachte boven op Chantal zat, wiens broek naar beneden was getrokken. Toen de voorbijganger de vrouw probeerde te redden, is de verdachte hem aangevlogen. Met zijn duimen drukte hij de ogen in de kassen van de getuige. Met zijn actie heeft de voorbijganger verkrachting van het slachtoffer mogelijk nog weten te voorkomen.

Stoornis

De verdachte heeft aangegeven dat hij graag psychisch behandeld wil worden. Hij zegt zelf te lijden aan verschillende psychische stoornissen. Welke dat zouden zijn is niet bekend, omdat hij psychisch onderzoek heeft gefrustreerd. "Hij heeft zich anders voorgedaan en vragenlijsten verkeerd ingevuld", zegt het OM.
Desondanks concluderen specialisten dat er wel een stoornis moet zijn, gezien zijn problematische jeugd en oude psychische rapporten. "Het is een solistische man met beperkte sociale vaardigheden. Bij conflicten reageert hij explosief." Het OM gaat er daarom vanuit dat hij enigszins ontoerekeningsvatbaar is.
Hij heeft zich anders voorgedaan en vragenlijsten verkeerd ingevuld
Openbaar Ministerie
Volgens de verdediging heeft de verdachte gehandeld in een opwelling en was er geen sprake van een vooropgezet plan om Chantal van het leven te beroven.
De ouders van Chantal vertelden eind vorig jaar openhartig over de moord op hun dochter:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.