Nieuws

Veiligheidsregio's in Overijssel overvallen door afschaffen avondklok

De politie controleert op naleving van de avondklok in Enschede
De politie controleert op naleving van de avondklok in Enschede © News United / Dennis Bakker
De Veiligheidsregio Twente en IJsselland voeren vanmiddag spoedoverleg, nadat de rechtbank in Den Haag vanochtend een streep zette door de avondklok. Het is nog onduidelijk wat het vonnis precies betekent, maar wel is duidelijk dat de veiligheidsregio's niet voorbereid zijn op het afschaffen van de avondklok. "We zijn overvallen door deze uitspraak", meldt de Veiligheidsregio IJsselland.
De avondklok moet per direct worden opgeheven, zo heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De maatregel is op verkeerde gronden genomen, oordeelt de rechter.

Overvallen

De Veiligheidsregio's Twente en IJsselland voeren intern overleg na de uitspraak. "We zijn overvallen en zagen dit niet aankomen", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland. Ook in Twente zijn ze verrast door de uitspraak van de rechter. De Veiligheidsregio voert vanmiddag spoedoverleg en komt daarna met een reactie.
Het Veiligheidsberaad, waarin ook de Veiligheidsregio's Twente en IJsselland zitten, zegt eveneens verrast te zijn over de uitspraak. Het Veiligheidsberaad wil nog niet inhoudelijk reageren op de uitspraak van de rechtbank, meldt Omroep Gelderland. Omdat er nog veel onduidelijkheid is, wacht het Veiligheidsberaad op een reactie van het kabinet. Minister Grapperhaus van Justitie heeft alleen nog laten weten dat de uitspraak 'wordt bestudeerd'.
We zijn overvallen en zagen dit niet aankomen
Veiligheidsregio IJsselland

Boetes avondklok

De politie heeft tot eind vorige week landelijk bijna 26.000 boetes uitgedeeld aan mensen die tijdens de avondklok zonder goede reden op straat waren. Het is vooralsnog onbekend wat hiermee gebeurt nu de rechter heeft bepaald dat de avondklok per direct moet worden opgeheven.
De Nederlandse BOA Bond zegt dat boa's de avondklok niet kunnen handhaven nu de rechtbank heeft besloten dat die maatregel moet worden opgeschort. "Wij hebben het net vernomen en zoals het nu lijkt was de besluitvorming niet correct", aldus de woordvoerder van de vakbond. "Wij wachten nu het besluit van de minister af."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.