Nieuws

Justitie: "Verdachten liquidatiepoging curator Schol ingehuurd door moordmakelaar"

Curator Philip Schol werd november 2019 neergeschoten bij zijn huis
Curator Philip Schol werd november 2019 neergeschoten bij zijn huis © Robin Hilberink
Tegen twee Hengelose verdachten van de moordaanslag op curator Philippe Schol is volgens justitie veel bewijs. Zo zijn er verschillende heimelijk opgenomen gesprekken die hun betrokkenheid bij de liquidatiepoging aantonen. De twee zouden zijn ingehuurd door een berucht Twentse moordmakelaar. Ook de opdrachtgever is in beeld, zegt het OM.
Een van de twee Hengelose verdachten wordt naast de aanslag op de curator ook aangeklaagd voor een tweede moordpoging. Enkele weken voor het beschieten van Philippe Schol zou hij een Losserse sportschool hebben beschoten, waar op dat moment mensen aanwezig waren. Op het moment van schieten kwam er net een klant naar buiten. Ook binnen was nog iemand aanwezig, vandaar poging tot moord.

Vluchtauto's

De verdachte is eind vorig jaar opgepakt na langdurig onderzoek. Een anonieme melding zette de politie op zijn spoor. Hij blijkt de gebruiker te zijn geweest van een Volkswagen Polo van waaruit de moordaanslag op de curator is gepleegd. Ook rijdt hij in een zwarte BMW, die gebruikt is als vluchtauto na de beschieting van de sportschool. Hij houdt bij rechercheverhoren vooralsnog de kaken op elkaar.
De Volkswagen is volgens justitie na de aanslag wel van uiterlijk veranderd. Zo werd het VW-logo zwart overgespoten. "De spuitbus werd teruggevonden in de auto." Ook werden er andere velgen onder gemonteerd. "Verdachte wilde van de wagen af en zette die te koop."

Zelfde wapen

Bij beide moordaanslagen is hetzelfde wapen gebruikt, zo blijkt uit forensisch onderzoek. Op de sportschool werd vier keer geschoten. Op de curator vijf maal. Curator Schol werd vanuit de VW Polo onder vuur genomen, terwijl hij bij zijn woning in Gronau zijn hond uitliet. Het slachtoffer werd in zijn bovenbeen geraakt, maar overleefde de aanslag. Enkele maanden na de schietpartij pakte hij zijn werkzaamheden alweer op.

Vermoorde advocaat Derk Wiersum

In tv-programma EenVandaag liet de curator afgelopen weekend weten dat hij zijn eigen beveiliging heeft moeten regelen. Bijzonder, omdat anderhalve maand ervoor advocaat Derk Wiersum was doodgeschoten in de zaak rondom de 'mocro-maffia'. "Nederland was nog niet eens bekomen van die aanslag", zei de openbaar aanklager vandaag. "En toen volgde deze. Politie en justitie nemen de aanslag dan ook hoog op."

Bewijs

Naast de Hengelose man die betrokken is bij beide aanslagen, is er dus ook een tweede verdachte uit die stad. Die zou 'alleen' betrokken zijn bij de moordaanslag op Philippe Schol. In de VW Polo is zijn dna aangetroffen aan de passagierszijde. Schol werd vanaf die kant van de auto beschoten. "Meneer is dus mogelijk de schutter", zegt de officier van justitie. Aan de passagierskant werden ook schotresten gevonden. Hij ontkent betrokkenheid bij de moordaanslag. Zijn advocaat Geerdink zegt dat het OM "bewijs aan elkaar knoopt."
Volgens het OM is er tegen de twee verdachten wel veel bewijs.. Naast de connectie met de vluchtauto('s), zijn er ook belastende gesprekken afgeluisterd. Zo hebben ze het over "dat ding dat moet verdwijnen." In verhoren bij de recherche wordt door één van de twee toegegeven dat met 'dat ding' een wapen omschreven wordt.
Ook hebben ze heel vroeg op de ochtend voor de aanslag met elkaar gebeld. "Dat deden ze ook een week eerder", zegt de officier van justitie. "Toen is de Polo ook langs het huis van het slachtoffer gereden, waarschijnlijk om de plek te verkennen. De auto is te zien op camerabeelden. Na de aanslag hebben de twee nooit meer zo vroeg met elkaar gebeld."

Moordmakelaar

Overigens lijkt het gebruikte wapen eerder dat jaar ook al ingezet te zijn bij een beschieting van een huis in Nijverdal. Volgens justitie voerden de verdachten vaker 'klussen' uit in opdracht van derden. Dat zou ook in het geval van beide moordaanslagen zijn gebeurd. Ze zouden zijn geronseld door een beruchte Twentse moordmakelaar.

Sportschool

Slachtoffer Schol was voorafgaand aan de aanslag op zijn leven als curator betrokken bij het faillissement van sportschool Olympic Gym in Hengelo. Volgens Schol werd die sportschool gebruikt als dekmantel voor het witwassen van crimineel geld. De oud-eigenaar heeft de curator meerdere malen met de dood bedreigd, zegt justitie. Mogelijk is hij de opdrachtgever van de aanslag. "Hij had nog een appeltje met het slachtoffer te schillen."
Justitie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten. "Het onderzoek is nog niet afgerond." Zo worden nog verschillende getuigen gehoord.

Olympic Gym

De sportschool die overigens wordt verdacht van witwassen is Olympic Gym in Hengelo. De beschoten sportschool in Losser is nooit verdacht geweest in dit onderzoek. De eigenaar van de Losserse zaak voelt zich wel bedreigd door de oud-eigenaar van Olympic Gym. Die rijdt met zijn pick-up truck rondjes op zijn terrein.
De verdachten blijven voorlopig vast. De rechtbank buigt zich in mei weer over de zaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.