Nieuws

Overijsselse kiezer vindt hoogte zorgpremie belangrijk verkiezingsthema, ic-capaciteit niet

Overijsselaar vindt zorgkosten belangrijkste thema bij verkiezingen
Overijsselaar vindt zorgkosten belangrijkste thema bij verkiezingen © iStock / Getty Images Plus / kasto80
Kiezers uit Oost-Nederland vinden de oplopende zorgkosten en de hoogte van de zorgpremie belangrijke thema's bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost en Omroep Gelderland. De zorg geldt voor kiezers als hét verkiezingsthema, gevolgd door veiligheid en wonen.
Ruim zes op de tien kiezers geven aan de zorg belangrijk te vinden. Daarbij worden dus vooral de hoogte van de zorgpremie (43 procent) en de oplopende zorgkosten (41 procent) belangrijk gevonden. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn voor een op de vijf kiezers belangrijk.

IC-capaciteit niet belangrijk

In het licht van de coronacrisis lijkt het opvallend dat de capaciteit van de intensive cares door de minste kiezers (9 procent) als belangrijk wordt aangemerkt. Ook extra salaris voor zorgpersoneel, en ziekenhuiszorg- of huisartsenzorg in de buurt scoren aanmerkelijk lager. Net als de thuiszorg of tekorten bij de jeugdzorg. Deelnemers aan het onderzoek konden in het onderzoek twee onderwerpen kiezen die zij het meest belangrijk vinden.
Naast de zorg geldt dus veiligheid als belangrijk thema. En dan vooral de aanpak van cybercriminaliteit, bleek uit onderzoek van RTV Oost in januari. Ook het thema wonen is voor veel kiezers een hot issue.

Kwart zweeft nog

Verder blijkt dat ruim veertig procent van de kiezers uit Oost-Nederland zich niet vertegenwoordigd voelt door politiek Den Haag. Dat bleek ook al uit ons onderzoek in december en januari, maar het aantal mensen dat dit aangeeft nam de afgelopen maanden zelfs iets toe.
Een kwart van de kiezers geeft aan nog niet te weten waarop ze gaat stemmen.
In aanloop naar de verkiezingen onderzoekt Kien Onderzoek in opdracht van RTV Oost en Omroep Gelderland wat inwoners van Oost-Nederland belangrijk vinden. Het gaat om een representatief onderzoek onder kiezers uit beide provincies. De ondervraagden vormen een afspiegeling van de inwoners van Overijssel en Gelderland, op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Het onderzoek is uitgezet onder duizend inwoners van Overijssel en Gelderland. Aan het onderzoek deden uiteindelijk zo'n 550 mensen mee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.