Nieuws

Duizend perenbomen gratis af te halen voor inwoners Olst-Wijhe

Duizenden perenbomen liggen klaar om te worden opgehaald
Duizenden perenbomen liggen klaar om te worden opgehaald © RTV Oost / Bart Kieft
Duizenden perenbomen liggen door problemen met de export richting onder meer Rusland, te wachten om gratis afgehaald te worden. Ook inwoners van Olst-Wijhe kunnen een gratis boom afhalen. Duurzaamheidsorganisatie Eetbaar Olst-Wijhe mag duizend bomen weggeven van organisator Urgenda.
"Ons doel is om zoveel mogelijk perenbomen weg te kunnen geven." Estella Franssen van Eetbaar Olst-Wijhe hoopt zoveel mogelijk inwoners van de gemeente te kunnen voorzien van minimaal één perenboom liggen er in Nederland zo'n 125.000 perenbomen te wachten op een plekje in de zon.
"In Terwolde, in Gelderland, liggen 25.000 Conference bomen bij een kweker klaar om te worden opgehaald," aldus Franssen.

Coronacrisis

Door het hele land liggen duizenden perenbomen klaar om te worden opgehaald. De coronacrisis, de politieke strijd met Rusland en exportproblemen zorgen er voor dat de levering van peren(bomen) stil is komen te liggen. Duurzaamheidsorganisaties als Eetbaar Olst-Wijhe, De Ulebelt en Noaber Energie uit Bathmen sprongen in de bres om de boompjes te behoeden van de shredder.
Eerder deze maand werden er al tweeduizend bomen in Deventer en Bathmen weggegeven aan tuinliefhebbers. Op 6 maart kunnen de inwoners van Olst-Wijhe per huishouden maximaal tien perenbomen ophalen bij Sporthal de Hooiberg in Olst. Inwoners van Olst en Wijhe kunnen via deze link zich aanmelden voor de perenboompjes.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.