Nieuws

Uitbarstende vulkaan Etna veroorzaakt problemen voor Ellen uit Deventer

De Etna is dinsdagavond uitgebarsten
De Etna is dinsdagavond uitgebarsten © RTV Oost/Ellen
Grote hoeveelheid as en lava zorgen sinds de uitbarsting van de vulkaan Etna dinsdagavond voor grote problemen op het Italiaanse eiland Sicilië. Zo is het vliegveld van Catania al afgesloten voor al het vliegverkeer. Ellen woont met haar man in de één na grootste stad van het eiland en kan wel de hele dag schoonmaken.
"Inmiddels is het net alsof er niks is gebeurd," zegt Ellen met een kwinkslag. Dat de vulkaan is uitgebarsten is vervelend, maar geen reden voor paniek. "Wij mogen gewoon de straat op, alleen alles zit onder de as. Wij kunnen de hele dag wel schoonmaken."
Samen met haar Italiaanse man woont Ellen de helft van het jaar op Sicilië. De Deventerse woont op 60 kilometer van de Etna, maar kon de vulkaan uit haar raam zien uitbarsten. "Het leek net alsof het regende. Het regende uiteindelijk ook, maar met as."
Ellen kan vanuit haar tuin de Etna zien uitbarsten
Ellen kan vanuit haar tuin de Etna zien uitbarsten © RTV Oost/Ellen

Mooie plaatjes

De uitbarsting heeft tot dusver voor weinig gevaar gezorgd op het Italiaanse eiland. De actieve vulkaan barst meerdere keren per jaar uit. De ene keer wat heftiger dan de andere keer. Ditmaal stroomt de lava de vulkaan uit en ligt Catania onder de as.
"Alles buiten was zwart. Inmiddels schijnt het zonnetje weer.. Wij zullen veel moeten gaan schoonmaken. Overal ligt as. Gelukkig valt de schade verder mee, maar wij zijn voorlopig nog wel bezig!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.