Nieuws

Innovatiecentrum en banenmotor S/park in Deventer is mislukt; slechts 2 banen na drie jaar

Nouryon in Deventer
Nouryon in Deventer © RTV Oost
Het is niet gelukt om het leegstaande AKZO-terrein in Deventer om te vormen tot innovatiecentrum voor chemische bedrijven. De gemeente Deventer wil binnenkort de stekker uit de deal met Nouryon trekken. De vraag is nog wel of er een doorstart komt en in welke vorm.
Het was een mooi plan voor het deels leegstaande voormalig Akzo-terrein in Deventer: een campus voor starters en andere bedrijven in de 'hoog-reactieve chemie'. De starters en bedrijven zouden gebruik kunnen maken van de uitgebreide onderzoeksfaciliteiten van het Nouryon (voorheen AkzoNobel) onderzoekscentrum, en vergunnings-technisch kan er veel. Kortom: dé plek om banenmotor te worden.

'Banenmotor' kwam niet op gang

De Deventer raad moet woensdagavond de balans opmaken van het miljoenenproject; twee banen bij een bedrijfje dat raketbrandstof maakt komt niet in de buurt van de 45 tot 60 banen die er na drie jaar zouden zijn. Dus moet de stekker eruit. En moet de grond die de gemeente al van het huidige Nouryon heeft gekocht volgens contract terug worden geleverd tegen dezelfde prijs. Maar wat gaat Nouryon dan doen met de tien hectare? Daarover maakt de gemeente zich zorgen.

1 bedrijfje met 2 werknemers op S/park

Op 16 juni 2016 hebben AkzoNobel, provincie Overijssel en gemeente Deventer een intentieverklaring getekend om samen het Deventer Open Innovation Center (DOIC) te ontwikkelen. De productie van peroxide werd dat jaar verplaatst naar België en Zuid-Amerika en van de nood werd een deugd gemaakt. Startende bedrijven konden gebruik maken van de gebouwen, chemische infrastructuur, milieuvergunning en voor de technische faciliteiten van het R&D centrum van AkzoNobel. De gemeente zou in twee fases de grond kopen. Alles onder een belangrijke ontbindende voorwaarde: het moest banen opleveren. Na 7 jaar zo'n 300, na 3 jaar, en dat moment is nu, zouden er dus 45 tot 60 banen zijn 'gecreëerd'. Helaas zijn het er maar twee.

Wat nu met het terrein?

Dat de stekker eruit moet is helder. En het is ook geen miljoenendebacle; de gemeente krijgt de 4,5 miljoen terug die het voor het eerste deel van de grond heeft betaald. Dus financieel valt de schade mee. Maar de vraag is wat er nu gaat gebeuren met het terrein.

Doorstart lijkt logisch

Wethouder Walder zou graag door willen met S/park, maar dan onder andere, minder rigide voorwaarden. Bijvoorbeeld niet alleen meer voor chemische bedrijven, maar ook voor andere 'niet chemische' starters. En met meer mogelijkheden voor huur en koop van vastgoed. Want het lijkt erop dat het 'profiel' van de campus te specifiek is.

Maar wat doet Nouryon

Nouryon heeft al gezegd dat ze een nieuwe initiatief toejuicht, maar zal ook uiteindelijk geld voor het terrein willen zien. Het bedrijf heeft haar eigen vastgoedadviseur aan het werk gezet om te kijken wat de opties zijn. Het bedrijf wil van de tien hectare af, want zegt geen 'projectontwikkelaar' te willen zijn. Deventer maakt zich zorgen dat Nouryon de grond verkoopt en dat een logistiek bedrijf zich er vestigt. Dat past niet in de plannen.

Raad besluit morgenavond

Morgenavond zal wellicht besloten worden tot een onderzoek waarom S/park in deze vorm niet van de grond kwam en onder welke voorwaarden een nieuwe 'innovatiecampus' kan groeien. Vraag blijft wel wie de grond gaat kopen en de exploitatie gaat doen.

Naastgelegen 'Gasfabriek' wel succesvol

Overigens ligt naast het voormalig Akzo-terrein de 'Gasfabriek'. Dat is het voormalig Essent-terrein, met daarop de oude 'gasfabriek' van Deventer. Dat is de afgelopen jaren onder particulier eigendom uitgegroeid tot een 'Business Innovation Campus' met zo'n 200 medewerkers bij zo'n 40 bedrijfjes die daar gevestigd zijn. Dus het kan wel!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.