nieuws

'Snel compensatie voor wonen bij hoogspanningslijn'

30 woningen in Enschede bij hoogspanning
30 woningen in Enschede bij hoogspanning
Het nieuwe kabinet moet een einde maken aan de onzekerheid voor mensen die bij hoogspanningskabels wonen. Dat stelt het Platform Hoogspanning in een brief aan de informateurs.
Bij het Platform zijn 15 gemeenten aangesloten waaronder Enschede. In die stad staan 30 woningen dichtbij een hoogspanningslijn. Die loopt via de Usseler Es langs de N35. Het gaat om 7 huizen aan de Burgemeester van Veenlaan, de rest staat verspreid in het buitengebied.

Oplossingen zijn duur

Vorig jaar is in de Tweede Kamer afgesproken dat er een oplossing moet komen voor huiseigenaren. Het rijk wilde onder meer de woningen opkopen. Door de val van het kabinet is het dossier blijven liggen en opkopen van alle huizen is erg duur.
De minister heeft wel toegezegd de varianten en de gevolgen op een rijtje te zetten, zodat het nieuwe kabinet daar snel een besluit over kan nemen. Eén daarvan is een tegemoetkoming in de kosten voor mensen die onder een hoogspanningskabels wonen en daar erg graag weg willen.

Geen voorstander van sloop

Het platform is geen voorstander van sloop, maar denkt dat de vrijgekomen huizen verkocht kunnen worden aan mensen die minder problemen hebben met wonen in de buurt van hoogspanningskabels.
Het Platform Hoogspanning vraagt aandacht voor de kwestie in de informatiefase, zodat in de formatie rekening gehouden kan worden met een budget. Eerder rekende de minister voor dat er honderden miljoenen euro's nodig zijn.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.