Nieuws

Parochiaan uit Enter pleit voor kleinschaligheid in de kerk: "Het gaat om de nabijheid"

Gerard Braamhaar
Gerard Braamhaar © RTV Oost / Ina Brouwer
Gerard Braamhaar uit Enter was van jongs af aan betrokken bij de kerk. Hij leidde diverse kerkkoren en maakte deel uit van de pastoraatsgroep van de Antonius Abt kerk in zijn woonplaats. Maar het beleid van hogerhand frustreerde hem zo, dat hij het bijltje er bij neer gooide. Toch gaat de kerk hem aan het hart: "Het gaat om de nabijheid, maar die wordt in de kerk steeds minder."
In Overijssel gaan tussen nu en 2025 zeker twintig kerken dicht. Braamhaar ziet zijn dorpskerk, onderdeel van de grote Marcellinusparochie, tussen nu en vijf jaar ook gesloten worden. Hoewel de geloofsgemeenschap zwarte cijfers schrijft en de kerkgang nog redelijk is.

Vrijwilligers haken af

Maar veel vrijwilligers hebben afgehaakt omdat hun visie niet werd gedeeld door de pastoor. Zo werd de pastoraatsgroep, waar Braamhaar actief in was, ontslagen na het houden van een Agape viering op zondagmorgen, waarbij de parochianen samen aten.
Antonius Abt kerk enter
Antonius Abt kerk enter © eigen foto rtv Oost / Ina Brouwer
"Ook de doopwerkgroep van jonge moeders is compleet om zeep geholpen en vrijwilligers mochten niet meer voorgaan in woord- en communievieringen."
Het huidige beleid van het Aartsbisdom Utrecht druist volgens Bramhaar in tegen wat paus Franciscus zegt. "Hij zegt dat het vanuit de geloofsgemeenschap moet komen. Maar hoe dan?"
Paus Franciscus zegt dat het uit de geloofsgemeenschap zelf moet komen. Maar hoe dan?
Gerard Braamhaar, parochiaan
Braamhaar ergert zich aan geloofsgemeenschappen die klagen dat hun kerk dichtgaat. "Ze staan met spandoeken bij de kerk en zeggen dat ze het er niet mee eens zijn, maar dan zeg ik, mobiliseer de boel en zorg dat je geloofsgemeenschap in stand blijft, kleinschalig. Houd eens in de maand een Agape viering en zet de kerk open, voor jongeren bijvoorbeeld."
Mobiliseer de boel en zorg dat de geloofsgemeenschap in stand blijft
Gerard Braamhaar, parochiaan
Zondag 21 februari een gesprek met Braamhaar in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.