nieuws

Ophef over vossenval in buitengebied Hasselt

Verschillende mensen hebben geschokt gereageerd op een vossenval die in het buitengebied van Hasselt is geplaatst. De val zou onnodig dierenleed veroorzaken. Volgens Staatsbosbeheer is de val nodig om de weidevogels te beschermen.
De val is geplaatst om een aantal vossen in het buitengebied te kunnen vangen. De vossen jagen op de weidevogels, die volgens provinciebeleid juist alle ruimte moeten hebben om te kunnen leven en groeien. Jagers kunnen een aantal vossen niet te pakken krijgen, omdat het gebied te dicht begroeid is. De vossen hebben daardoor genoeg plekken om te verstoppen. Om de vossen toch te kunnen vangen, hebben de jagers aan de Provincie en Staatsbosbeheer gevraagd een vossenval te plaatsen.

Geen onnodig dierenleed

De bezorgde omwonenden vragen zich af of de val, die woensdag is geplaatst, wettelijk gezien wel geplaatst had mogen worden. Ook zou de val onnodig leed veroorzaken bij vossen. De val zou namelijk niet dagelijks gecontroleerd worden. Staatsbosbeheer spreekt dat tegen. Volgens een woordvoerder is de val geplaatst in overleg met provincie en Staatsbosbeheer en is het een legaal middel. Verder is met de jagers afgesproken dat er dagelijks wordt gecontroleerd of er een vos in de val zit. Zodra alle vossen gevangen zijn, zal de val weer worden verwijderd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.