Spoorlijn Kampen-Zwolle blijft ook in 2013 nog in gebruik

Het Kamperlijntje blijft ook na 1 januari 2013 op en neer rijden. De oude treinverbinding tussen Kampen en Zwolle zou vervallen zodra de Hanzelijn klaar is, maar zolang er nog geen alternatief is blijft het boemeltje in gebruik.

Vanaf 8 december gaat de Hanzelijn rijden. De snelle treinverbinding tussen Lelystad en Zwolle stopt dan bij het nieuwe station Kampen-Zuid, vlakbij de N50. De provincie Overijssel heeft plannen gemaakt voor een tramlijn die ook de Zwolse stadswijk Stadshagen met het centrum van Zwolle zou verbinden. Tot nu toe is het niet gelukt een exploitant voor die tram te vinden.


Minder reizigers

Het aantal reizigers dat van het Kamperlijntje gebruikt maakt daalt naar verwachting fors als de Hanzelijn in gebruik is. Een tramlijn met meerdere haltes leek een goed alternatief omdat ook Stadshagen daarmee een snelle verbinding met het centrum van Zwolle krijgt, en dat zou duizenden extra reizigers per dag opleveren. Maar de kosten voor de aanleg van tramverbinding zijn hoog, minstens 25 miljoen euro. Een busverbinding is veel goedkoper.

 

Pas in de loop van 2013 neemt de provincie een definitief besluit over het al dan niet vervangen van het Kamperlijntje door een tram of bus. Tot die tijd blijft het boemeltje gewoon op en neer rijden, net als de afgelopen 147 jaar. De NS, gemeenten en provincie zijn het daar al over eens; de minister moet nog wel een handtekening zetten, maar dat is slechts een formaliteit. 

 

Onderzoek naar alternatieven

In het rapport Heroriëntering Kamperlijn zijn de volgende alternatieven uitgewerkt:

- een tramverbinding via Stadshagen

- een nieuw spoortraject

- een busverbinding over bestaande wegen

- een snelle bus over een aparte busbaan

- de bestaande treinverbinding handhaven

 

De gemeenten Zwolle en Kampen en de provinciale staten onderzoeken de komende tijd de alternatieve plannen voor het Kamperlijntje. Daarna maakt de provincie pas een definitieve keus.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren