Nieuws

Politica Van der Plas voelt zich bedreigd en doet aangifte tegen Animal Rights

Van der Plas: "Hiermee gaan ze een grens over"
Van der Plas: "Hiermee gaan ze een grens over" © Archief
Caroline van der Plas uit Deventer heeft donderdag aangifte gedaan tegen Animal Rights. De lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB) voelt zich bedreigd door de dierenactivisten.
Van der Plas zegt zich bedreigd te voelen sinds er woensdag een website met haar naam online verscheen. De link carolinevanderplas.nl stuurt bezoekers automatisch door naar een pagina op de website van Animal Rights met videobeelden die de organisatie maakte in slachterijen en varkensstallen. Animal Rights ontkent iets met de link te maken te hebben.
"Persoonlijk heb ik nog geen rechtstreekse bedreiging ontvangen", licht Van der Plas toe. "Maar op social media zie ik dat de 'hetze' van dierenactivisten richting mijn persoon wel wordt opgevoerd. De link met mijn naam draagt daaraan bij."

'Een grens over'

Van der Plas: "Ze maken mij persoonlijk verantwoordelijk voor de 'moord' op dieren, zoals zij het uitdrukken. Door op de persoon te spelen, gaan ze een grens over. Dat voelt intimiderend en bedreigend. Als lijsttrekker van een politieke partij wil ik open en vindbaar zijn en op deze manier wordt mij dat lastig gemaakt."
De Deventerse heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op de hoogte gebracht van de actie, die volgens haar een initiatief is van Animal Rights. Tijdens de verkiezingen let die overheidsinstantie extra goed op de veiligheid van politici. "Ze nemen dit wel serieus. Ik ga op advies van de NCTV ook aangifte doen bij de politie."

Geweld

Het gros van de dierenactivisten zal niet overgaan tot geweld, vermoedt Van der Plas. "Wat mij wel angst inboezemt, is de gedachte aan dat 'ene ongeleide projectiel'. Bij de moord op Pim Fortuyn zagen we waar het demoniseren van een persoon toe kan leiden."
"Je kunt dit niet afdoen als een grapje, want er hoeft maar een gek tussen te zitten. Onder dierenactivisten bevinden zich extreme mensen die het geweld niet schuwen. Dat zien we bij inbraken en brandstichtingen. Ik neem dit zeer hoog op."

Animal Rights ontkent

Woordvoerder Erwin Vermeulen van Animal Rights zegt dat de organisatie niets te maken heeft met de url. Maar, zo zegt hij: "De gelinkte website van Animal Rights laat wel zien waar Van der Plas voor staat: de uitbuiting en mishandeling van dieren in een industrie die zij al jaren kritiekloos verdedigt."
Animal Rights houdt zich echter niet met Van der Plas bezig, zo zegt Vermeulen. "We zien haar als een randfiguur met politieke ambities die, nu ze nog altijd op nul zetels in de peilingen staat, als wanhoopsoffensief een relletje rond haar persoon probeert te creëren. Dat ze zich zelf met Pim Fortuyn vergelijkt is een vorm van grootheidswaanzin."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.