Nieuws

Waarnemend burgemeester Meijer over Jan Mans: "Symbool van troost en hoop voor vele getroffen inwoners"

Henk Jan Meijer, waarnemend burgemeester van Enschede
Henk Jan Meijer, waarnemend burgemeester van Enschede © ANP / Paul Dijkstra
Jan Mans was als burgemeester van Enschede een symbool van troost en hoop voor vele getroffen inwoners. Dat zegt waarnemend burgemeester Henk Jan Meijer van de stad.
Gisteren overleed Jan Mans op 80-jarige leeftijd. Hij was burgemeester van Enschede van 1994 tot 2005 en droeg dus ook de ambtsketting op 13 mei 2000, toen de stad werd getroffen door de vuurwerkramp.
"De vuurwerkramp heeft een grote stempel op zijn burgemeesterschap gezet", zegt Meijer, die zelf enkele maanden na de vuurwerkramp aantrad als burgemeester van Zwolle. "Hij toonde zich een doortastende crisismanager en groeide in die dagen uit tot een symbool van troost en hoop voor vele getroffen inwoners."

'Levende herinnering'

Mans ging open, benaderbaar en kwetsbaar te werk en dat maakte volgens Meijer op velen indruk. "Hij spande zich in om de impact van de ramp om te buigen tot een positieve kracht voor Enschede. Wij zullen Jan Mans herinneren als een betrokken burgemeester, met een groot hart voor alle Enschedeërs. Wij zijn hem veel dank verschuldigd. Hij blijft een levende herinnering en wij zullen hem niet vergeten."
De gemeenteraad van Enschede zal Jan Mans op een later moment herdenken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.