Nieuws

Landhuis van barmhartige baron uit Ommen wordt verkocht: "De opbrengst gaat naar goede doelen"

Het landhuis 'Piet Hein' van Baron Mulert in Ommen
Het landhuis 'Piet Hein' van Baron Mulert in Ommen © OudOmmen
Frederik Eliza Baron Mulert werd in 1858 in Ommen geboren. Met een groot hart voor zijn geboortestad zette de baron zich in voor de gezondheid en het welzijn van Ommenaren.
Voor zijn dood in 1933 liet hij in zijn testament optekenen dat zijn landhuis aan de Zeesserweg en zijn vermogen na zijn dood moest worden geschonken aan de gemeente Ommen en gebruikt moest worden voor de gezondheidszorg voor de Ommenaren.

Goede doelen

De Baron Mulertstichting heeft zich de afgelopen decennia ingezet om allerlei goede doelen, burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties te ondersteunen. Waar het eerst ging om initiatieven die te maken hadden met de gezondheidszorg, konden nu ook sportclubs, buurtverenigingen en welzijnsorganisaties rekenen op een bijdrage.
Mijn landhuis ‘Piet Hein’ met tuin en het verder saldo mijner nalatenschap zullen moeten dienen tot stichting of ingebruikneming van een inrichting voor verpleging van zieken of zoo het kapitaal daarvoor niet geheel voldoende is, als bijdrage kunnen strekken te einde de daarstelling van zodanige inrichting te bevorderen.
Baron Mulert

Historisch pand

In het testament beschreef Baron Mulert dat het landhuis gebruikt moest worden als verpleeghuis voor de lokale bevolking. “Dat bleek helaas niet mogelijk”, vertelt stichtingsbestuurder Richard van den Berg. “De afgelopen jaren is het huis aan commerciële partijen verhuurd. Het geld is ten goede gekomen aan de Ommer bevolking.”

Andere eigenaar

Toch krijgt het historische landhuis van de barmhartige baron een ander eigenaar. Het bestuur en de gemeente Ommen hebben besloten om het pand te verkopen. “We hebben besloten dat het beter is om het huis te verkopen en dat geld te investeren in de projecten waar de baron zich hard voor maakte.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.