nieuws

"Provincie besteedt Essent-geld te snel"

Er wordt vanuit het hele land vol verbazing gekeken naar de snelheid waarmee de provincie Overijssel het Essent-geld investeert. De provincie heeft in 2009 bijna anderhalf miljard euro gekregen bij de verkoop van het energiebedrijf en wil het grootste deel van dat geld al in 2015 geïnvesteerd hebben.
Volgens gedeputeerde Erik Koppe van de provincie Limburg - zelf goed voor 1,3 miljard euro Essent-geld - is het onmogelijk om zoveel geld in zo'n korte tijd op een goede manier te investeren. "Als je zoveel geld tegelijk in die provincie duwt, dan kan dat nooit op de meest efficiënte en goede manier gebeuren." Ook hoogleraar openbare financiën Maarten Allers van de Rijksuniversiteit Groningen denkt niet dat het mogelijk is om al het geld in zo'n korte tijd goed te investeren. De provincie Overijssel wil voor 2015 een bedrag van bijna een miljard euro hebben geïnvesteerd. Dat is grofweg 70% van al het geld dat de provincie heeft ontvangen na de verkoop van Essent.

We zijn geen bank

Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld zegt niet zomaar zoveel geld uit te geven: "Juist in crisistijd moet je als provincie geld uitgeven." Al het geld oppotten is voor de provincie geen optie. "We zijn geen bank." aldus Bijleveld. Dat de provincie een miljard investeert betekent niet dat al het geld verdwijnt. Ruim tweehonderd miljoen euro is bijvoorbeeld gestoken in een energiefonds om duurzame energie te stimuleren. Bedrijven kunnen bij dat fonds onder meer goedkoop geld lenen voor groene innovaties. Dat geld komt na verloop van tijd weer terug.

Andere provincies houden hand op de knip

De twee andere provincies die samen met Overijssel het meeste geld ontvingen bij de verkoop van Essent zijn Noord-Brabant en Limburg. Die twee provincies geven vergeleken met Overijssel relatief weinig uit. Noord-Brabant zet ongeveer twee derde opzij en Limburg zelfs 75%. De twee zuidelijke provincies hopen op die manier ook in de toekomst nog wat aan het geld te hebben.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.