Syriëganger Victor D. uit Heeten legt zich niet neer bij celstraf

Syriëganger Victor D. uit Heeten gaat in cassatie tegen de zes jaar cel die hem door het gerechtshof in Den Haag opgelegd is. In 2018 legde de rechtbank in Rotterdam die straf ook al op. D. is veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en het volgen van een gevechtstraining.

“Er is een aantal dingen waar we het niet mee eens zijn”, legt advocaat Mirjam Levy uit. “Bijvoorbeeld de veroordeling voor de training.”

Levy zegt dat een kantoorgenoot het arrest van het gerechtshof nog nader zal bestuderen, maar dat zij en haar cliënt het niet eens zijn met het oordeel dat eerder deze maand in Den Haag werd geveld.

(Foto: )
(Foto: )

D. vertrok in 2013 vanuit Nederland naar Syrië, begin deze maand liet hij nog weten dat hij zich daar nog steeds bevindt. Eind 2015 werd hij door de Nederlandse overheid op de nationale terreurlijst gezet. De oud-inwoner van Heeten staat ook nu nog op die lijst.

Procedure zeker anderhalf jaar

D. wordt verweten dat hij zich in Syrië heeft aangesloten bij het aan IS gelieerde Jabhat Al-Nusra. De gewapende rebellengroep kondigde in 2016 aan niet langer onderdeel van IS te willen zijn, maar desondanks beschouwen de Verenigde Naties de groep nog steeds als ‘terroristisch’.

De voormalig inwoner van Heeten zegt zelf niks te maken te hebben met terrorisme. Hij zegt vooral druk te zijn geweest met het helpen van de lokale bevolking door voedsel en kleding uit te delen. Wel geeft hij toe dat hij wapens ter hand heeft genomen; hij zou onder meer aan grensbewaking hebben gedaan en zou ook actief zijn geweest aan het gevechtsfront.

Raadsvrouw Levy verwacht dat de procedure bij de Hoge Raad zeker anderhalf jaar in beslag neemt.

Meer over dit onderwerp:
HEETEN
Deel dit artikel: