Nieuws

Gemeente Losser wil binnenstadondernemers met 90.000 euro ondersteunen

Centrum van Losser
Centrum van Losser © Gemeente Losser
De gemeente Losser wil in totaal 90.000 euro uittrekken om binnenstadondernemers te ondersteunen. Het idee is om onder meer de BIZ-belasting dit jaar te schrappen. Marcel de Jong, voorzitter van het Centrum Management Losser, is blij met het voornemen: "Een hartstikke mooi gebaar."
Verschillende Overijsselse binnenstadondernemers denken na over acties, nu het kabinet waarschijnlijk aankondigt dat ze dicht moeten blijven. Ook De Jong, eigenaar van de Primera in Losser, riep op om 'gewoon' open te gaan.

'Alle kleine beetjes helpen'

Nu lijkt er dus toch een meevaller aan te komen, al moet de gemeenteraad op 9 maart een definitieve klap geven op het collegevoorstel. "Dit is een hartstikke mooi gebaar", zegt De Jong. "De schade die wij hebben geleden is veel groter, maar alle kleine beetjes helpen."
Het college wil de Bedrijven InvesteringsZone-belasting (BIZ) dit jaar namens de ondernemers betalen aan het Centrum Management Losser (CML). Deze partij houdt zich bezig met promotie en activiteiten in het dorp, zoals de Halloweenactiviteiten en de koopzondagen. Het bedrag dat de ondernemers normaal betalen is 85.000 euro.
Ook voor de winkelkernen in De Lutte en Overdinkel komt er een subsidie. De gemeente maakt 2.000 euro vrij voor beide kernen, waar ondernemers overigens geen BIZ-belasting betalen. In totaal geeft de gemeente zo'n 90.000 euro uit, dat wordt betaald uit het potje voor coronamaatregelen.

Toeristenbelasting

Ook voor de marktkooplui is er net als vorig jaar een versoepeling; ze hoeven niet te betalen voor de dagen waarop ze niet met hun kraam op het plein mogen staan. Verder wil het college geen vooraanslag doen voor de toeristenbelasting. Deze regeling was ook vorig jaar van kracht. De toeristenbelasting wordt dan achteraf berekend.

Handreiking

"Wij wij willen de ondernemers ondersteunen", aldus de Losserse wethouder Nijhuis. "Ze luiden door het hele land heen de noodklok en wij willen met dit voorstel onze ondernemers een hand reiken."
De voorgestelde maatregelen zijn dus een manier om de middenstand door de coronacrisis te leiden, al beseft de wethouder dat deze maatregelen niet kunnen voorkomen dat er toch deuren moeten sluiten. "Er is jaren geïnvesteerd in een centrum, het zou zonde zijn als er een mooi centrum is, maar dat de ondernemers zijn omgevallen. Toch kunnen we dat niet helemaal voorkomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.