Nieuws

Minister moet meer documenten vrijgeven over vuurwerkramp

Rijk verliest WOB-procedure over documenten vuurwerkramp.
Rijk verliest WOB-procedure over documenten vuurwerkramp. © Rogier van den Berg
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet alsnog meer documenten vrijgeven over het Nederlandse vuurwerkbeleid. Het ministerie verloor vandaag een WOB-procedure bij de Raad van State, die was aangespannen door vuurwerkman Rudi Bakker en zijn zoon Raymond. Ze willen aantonen dat het rijksbeleid voor vuurwerk ten tijde van de vuurwerkramp in Enschede in 2000 niet deugde.
Daarvoor vroegen ze vijftig documenten op bij het ministerie. Maar een flink deel daarvan was zwartgelakt of ontbrak.
De Raad van State heeft de weigering van het ministerie om meer documenten openbaar te maken grotendeels vernietigd. De Raad oordeelt dat ‘de weigering onvoldoende is gemotiveerd’, ‘er een onduidelijke weigeringsgrond is gegeven’ en ‘niet al het mogelijke is gedaan om documenten te achterhalen’. Het ministerie krijgt tien weken de tijd om zijn huiswerk beter te doen.

Overtreden regels

De documenten zijn voor Bakker en zijn zoon van groot belang. Ze willen hiermee duidelijk maken dat Rudi Bakker in 2000 niet de regels overtrad met teveel opgeslagen vuurwerk, maar dat het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat verkeerde regels hanteerde.
Raymond Bakker stuitte bij zijn speurtocht als journalist op een promotieonderzoek van een ambtenaar van het ministerie. In dat promotieonderzoek wordt ingegaan op de vuurwerkramp en het beleid voor en na die ramp.
Het ministerie verklaarde bij de Raad dat een aantal documenten om onverklaarbare redenen niet meer terug te vinden zijn. Maar de Raad neemt hier geen genoegen mee. De bewaartermijn van die documenten is namelijk nog niet verstreken. Ze hadden er nog moeten zijn. Het ministerie heeft bovendien nagelaten om de documenten op te vragen bij de ambtenaar die het promotieonderzoek deed. Ze kunnen mogelijk dus toch nog boven water komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.