nieuws

Burgemeester Enschede verzet zich tegen wietpas

Den Oudsten verzet zich tegen wietpas
Den Oudsten verzet zich tegen wietpas
Burgemeester Den Oudsten van Enschede vraagt de regering om de invoering van de wietpas nog eens tegen het licht te houden. Hij doet dat samen met enkele andere burgemeesters in het land.
Den Oudsten is fervent tegenstander van de wietpas, die per 1 januari overal wordt ingevoerd. Experimenten in Zuid-Nederland hebben uitgewezen dat door de pas buitenlandse bezoekers niet meer naar de coffeeshops komen, maar Nederlanders zich niet laten registreren. Daardoor ontstaat volgens onder anderen de burgemeester van Maastricht een levendige straathandel.
'Enschede heeft pas niet nodig'
Den Oudsten verwacht dat ook in Enschede. Hij vindt dat de wietpas Enschede daarom meer kwaad dan goed doet. Enschede heeft nu nauwelijks problemen met buitenlandse bezoekers en er is een goed coffeeshopbeleid.
De afgelopen maanden is er geregeld overleg geweest met de circa tien coffeeshops in de stad rond de vraag of zij klaar zijn voor de invoering van de wietpas. De coffeeshops zijn daar zelf verantwoordelijk voor, de gemeente, politie en justitie handhaven de naleving van de regels. Er is volgens Den Oudsten weinig ruimte om dat anders in te vullen, ook al verwerpt hij de pas. Als die pas er dan toch moet komen, pleit hij voor geleidelijke invoer, zodat de verschillende partijen eraan kunnen wennen.

Besloten clubs waar buitenlanders niet welkom zijn

Een aantal gemeenten die aanvankelijk de invoering van de wietpas toejuichten, komen daar volgens Den Oudsten nu van terug. De wietpas is in mei van dit jaar bij wijze van experiment ingevoerd in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg om zo drugsgerelateerd geweld tegen te gaan. De coffeeshops worden besloten clubs met maximaal 2000 leden, klanten worden leden die alleen met een pasje binnen kunnen komen. Buitenlanders kunnen geen lid worden.

De gemeenteraad van Enschede neemt daar volgende maand een standpunt over in zodat Den Oudsten weet of hij namens de gemeenteraad kan optreden. Met name VVD-fractievoorzitter Broekman vindt dat Den Oudsten die steun nu niet heeft. Ze vindt het opmerkelijk dat hij al wel een politieke uitspraak doet door zich als fervent tegenstander op te stellen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.