Anderhalf jaar cel geëist tegen verdachte dodelijke vuurwerkexplosie Enschede: "Lullig dat ik word aangekeken"

Zelf vindt hij het het "een beetje lullig dat ik ervoor word aangekeken", maar volgens de officier van justitie staat vast dat een 33-jarige man uit Enschede verantwoordelijk is voor de dodelijke vuurwerkexplosie in de nacht naar nieuwjaar 2019 in Enschede. Tegen de man is voor de rechtbank in Almelo een celstraf van anderhalf jaar geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man roekeloos en met opzet professioneel vuurwerk, een zogenoemde flowerbed met een aanzienlijke hoeveelheid flitspoeder, tot ontploffing gebracht in een aanhanger waarin hout lag. Buurman Henk Kempers, die de aanhanger met zijn telefoon staat te filmen en de beelden live op Facebook deelt, wordt getroffen door rondvliegende brokstukken en overlijdt.

Het slachtoffer stond op nog geen 10 meter afstand, terwijl bij het afsteken van dit soort vuurwerk een afstand van 120 meter is voorgeschreven.

'Feest na vrijlating'

Een paar dagen na de fatale knal wordt N. aangehouden. Hij zit zeventien dagen in voorarrest. Als hij uiteindelijk thuiskomt geeft hij een groot en luidruchtig feest. De kinderen van slachtoffer Kempers kunnen er niet van slapen, zegt hun moeder als ze gebruik maakt van het spreekrecht. Zij zegt dat N. geen enkele blijk van medeleven richting de nabestaanden toonde. Zo kwam ze hem tegen op straat, maar hij gaf geen krimp. Met naast haar een foto van Henk Kempers met zijn kinderen doet ze een beroep op N.: "Ik ben ervan overtuigd dat je weet wat er op die aanhanger lag, wie het heeft aangestoken. Geef alsjeblieft openheid en vertel de waarheid."

De Advocaat van de man vraagt vrijspraak. Ze vindt dat sporenonderzoek niet deugt en zegt dat politie alternatieve scenario's niet heeft onderzocht. De verdachte ontkent dat hij het professionele vuurwerk in bezit heeft gehad en heeft aangestoken. Hij zou alleen 'wat vuurpotjes' voor zijn kinderen hebben afgestoken.

Het OM vindt zijn verklaring ongeloofwaardig en baseert zich onder meer op verklaringen van getuigen, onder wie zijn eigen vader. Die hebben N. tegen twaalf uur met een grote doos vuurwerk uit zijn huis zien komen.

Het slachtoffer liet een vrouw en twee kinderen na. Het OM vindt ook dat N. zo'n 74.000 euro schadevergoeding aan de nabestaanden moet betalen.

Meer over dit onderwerp:
ENSCHEDE REGIO ENSCHEDE
Deel dit artikel: