Nieuws

Wespenbestrijder Rein en het meganest: "In 45 jaar niet zoiets meegemaakt"

Ongediertebestrijder Rein Jonker wist niet wat hem overkwam toen hij een melding kreeg van een wespennest. Het nest, in een Enschedese flat, is volgens hem uniek voor deze tijd van het jaar. "Dat belooft nog wat voor deze zomer", aldus Jonker.
Rectificatie 27-3-2021: Het geruimde nest bleek niet van wespen, maar van honingbijen. We besloten opnieuw bij het nest langs te gaan, nadat verschillende lezers ons hierop hadden gewezen. We lieten de dode insecten die we daar vonden onderzoeken. De resultaten waren glashelder: er zaten geen wespen, maar honingbijen in de spouwmuur.
Rein Jonker maakt korte metten met het nest:
Gisteren kon je op onze site al lezen dat het nest was ontdekt in de wijk Ruwenbos. Al snel kregen we berichten van mensen die zeiden dat het wel bijen móésten zijn.
Ook ecoloog Michiel Poolman van Landschap Overijssel vermoedt dat het om een bijennest gaat. "Zoveel wespen bij de ingang van een nest zie je meestal pas in juli of augustus", zegt Poolman. "Bijen worden vaak tijdens de eerste warme dagen al actief. Hoewel je het moeilijk kan zien op de beelden, vermoed ik dat het om bijen gaat. Die zijn wat donkerder en minder getekend. Ook de manier van bewegen neigt meer naar bijen."
Maar Jonker weet het zeker. "Dit is de Franse Veldwesp. Die is wat langer en wat donkerder van kleur. Die heeft niets met de normale bij te maken."

Beschutte plek

De ongediertebestrijder vermoedt dat de koningin in het naseizoen een beschutte plek heeft gevonden in de muur van de flat. "Het is bijzonder dat ze al heel vroeg in het voorjaar eitjes heeft gelegd. Daarom zien we nu tientallen wespen in en uit vliegen. Zo'n groot nest, in deze tijd van het jaar, dat heb ik in 45 jaar nog niet meegemaakt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.